Az NMHH jóváhagyta a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. megállapodását, amelyben a szolgáltatók megegyeztek a 2014-ben sikeresen lezárult szélessávúfrekvencia-pályázaton megszerzett 800 MHz-es sáv másodlagos kereskedelméről (haszonbérlet) - közölte a hatóság.

Emlékeztetnek arra, hogy az NMHH szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokra kiírt pályázatán a Magyar Telekom és a Telenor tavaly frekvenciahasználati jogosultságot szerzett a 790-862 MHz-es sávban. A frekvenciák hatékony kihasználása céljából a szolgáltatók 2014. december 18-án haszonbérleti megállapodást kötöttek, amelyhez az NMHH engedélyét kérték.

A hatóság a műszaki előírások teljesítését és a jogszabályi környezetet megvizsgálta, és február 24-én jóváhagyta az így megvalósuló másodlagos kereskedelem tárgyában kötött szerződést - tették hozzá. A tájékoztatás szerint, a mobilszolgáltatók a frekvenciák 2029-ig szóló haszonbérletéről írtak alá a megállapodást, amelyben a frekvenciahasználati jogot kölcsönösen és részben átengedik egymásnak.

Az együttműködés eredményeképpen a szolgáltatók olyan 800 MHz-es, úgynevezett LTE-mobiltelefon-hálózatot biztosítanak előfizetőiknek, amely nagyobb kapacitású, illetve jobb technológiai adottságokkal rendelkezik, mint amelyet önállóan építenének ki.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóság a jóváhagyást megelőzően vizsgálta azt is, hogy az együttműködési szerződés nem veszélyezteti-e a szolgáltatóknak a hálózatkiépítésre és lefedettségre tett egyéni vállalásait.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a másodlagos kereskedelem az Európai Unión belül is kiemelten támogatott eszköz. Ezért a megosztott frekvenciahasználat európai uniós alapelvi nyomán a hazai szabályozás is lehetővé teszi a másodlagos frekvenciakereskedelmet.

Az NMHH-nak nincs hatósági hatásköre megvizsgálni a haszonbérleti megállapodás tartalmának versenyjogi vonatkozásait, ezért a határozatát tájékoztatás céljából megküldte a Gazdasági Versenyhivatalnak - közölte a szervezet.