Össztűz a kormány új tervére - "Irracionális; ez egy vicc"

Nincsenek jó véleménnyel az időjárás-jelentéssel foglalkozó cégek az új meteorológiai törvény eddig megismert részleteiről. Van, aki szerint a változás akár a vállalkozását is tönkreteheti, míg van olyan is, aki szerint a lakosság fog a legrosszabbul járni.
Dzindzisz Sztefan, 2013. április 10. szerda, 16:40
Fotó: Napi.hu

A válság nem fogta vissza az időjárás-jelentéssel foglalkozó cégeket, így például az Időkép.hu és a Köpönyeg is dinamikusan növekedett − tudtuk meg a két cégtől. Némi gondot az előbbi cég szerint éppen a növekvő látogatottság jelentett, hiszen ezzel párhuzamosan a hirdetők visszafogták vagy akár be is fagyasztották a költéseiket, így nehezebb volt a növekvő kiadásokat ellensúlyozni. A két cég módszere különböző: amíg a Köpönyeg nem szolgáltat adatot, csak a weboldalon elhelyezett reklámfelületek eladásából él meg, addig az Időkép.hu előrejelzéseit biztosítótársaságok, országos kereskedelmi televíziók, online hírportálok, illetve kkv-k veszik meg, akik a vállalkozás szerint kezdik felismerni "az időjárási információk felhasználhatóságát" a saját területükön.

Bármikor jöhet egy újabb kihívó
Bár az Időkép szerint valószínűtlen, hogy valaki pont egy ilyen, a teljes jogbizonytalanságot feltételező helyzetben akarna beruházni Magyarországon, a mostani okostelefonokkal és tabletekkel teli időszakban szinte korlátlanul bővíthető a szolgáltatási paletta. Egyetértett ezzel a Köpönyeg is, mely szerint "sok szereplő van már, de nem lehet tudni, mikor lesz egy újabb. Az emberi kreativitást nem lehet előre megjósolni, sem korlátozni".

Az egyiküket se lepte meg, hogy új meteorológiai törvényt alkot a kormány, a tartalma viszont igen. A Köpönyegnél azt emelték ki, hogy "nyilván jogos elvárás", hogy a vészjelzések hivatalos kommunikációját egy - az adókból fenntartott és működtetett - központi szerv tegye meg, de súlyos korlátozásnak tartanák, ha megszabnák, ki és milyen feltételekkel adhat előrejelzéseket. Ugyanakkor rájuk nem lesz komoly hatása, hiszen a tervezet csak a meteorológiai szolgáltatási tevékenységet végzőknél támaszt szigorú feltételeket. Mindazonáltal készülnek a törvényre és szükség esetén "megfelelő lépéseket" fognak tenni. Sokkal rosszabbul érintené a változás az Időkép.hu-t: szinte teljes mértékben megszűnnének a bevételeik a hazai szolgáltatási piacon, ami magát a céget is veszélyeztetné.

Arra a kérdésre, hogy megoldást jelenthet-e a vállalkozás külföldre vitele, egybehangzó választ kaptunk: végső esetben ez jelentheti a kiutat, ám bíznak abban, nem az a jogalkotó szándéka, hogy a magyar kkv-kat a külföldi államoknak ajándékozza az irracionális szabályozással.

Pénzért árulni a közadatot

Ez nyilván egy vicc − kommentálta lapunk megkeresésére az új meteorológiai törvénytervezetet Pártai Lucia, a European Weather Service (EWS) ügyvezetője. Szerinte az alapvető kérdés az: jó-e a magyar lakosságnak, ha egy költségvetési adóforintokon közfeladatok elvégzésére hivatott állami intézmény cégként viselkedik, ráadásul monopóliumot csinál magának. Az unió alapokmánya egyértelműsíti, egyetlen tagország sem ad közpénzt üzletelésre közintézményének, mert akkor megsértené az EU valamennyi magáncégének a versenysemlegességét. Ezt pedig a magyar állam is aláírta - hangsúlyozta Pártai.

"Alaptézis, hogy ha valakinek már nincsenek vetélytársai, többé nincs rákényszerítve arra, hogy jobb terméket állítson elő, és azt olyan drágán adhatja, ahogy csak akarja. Monopoltörvény nélkül is államit az államiból rendelés az általános, kérdés mi van, ha pályázat útján lett volna olcsóbban jobb minőségű előrejelzés. Egyébként az előrejelzés elkészítése az Országos Meteorológia Szolgálatnak (OMSZ) eddig is állami alapfeladata volt a közpénzéért, amelyért így egyetlen megrendelőnek sem kellett volna újra fizetni." − fogalmazott az eumet.hu meteorológusa, aki szerint az OMSZ-nek nincsenek saját adatai, ő csak kezeli a lakosság adatait, de az OMSZ-nek kötelezően előírt feladata az is, hogy a költségvetési adóforintokból tartsa fenn az infrastruktúrát és biztosítsa a nemzetközi adatcserét.

Az államnak, így az OMSZ-nek, mivel közpénzen előállítandó közérdekű adatokról van szó, kötelező közfeladata az adatokat megmérni és ingyen átadni az őt fenntartó lakosságnak − hangsúlyozta a szakember. Ha valaki hozzáadott értékkel új terméket állít elő ezekből, akkor az munkahelyeket tart fenn, kutat, fejleszt és ami nagyon lényeges, a bevételét leadózza − fogalmazott az EWS vezetője, aki szerint így lehetne fejlődést elérni, hiszen a befizetett adóból az állam továbbra is fenntarthatja intézményeit a közfeladatokra. Hitelrontó állításnak nevezte, hogy "a cégek saját zsebükre nyerészkednek", majd hozzátette: eddig sem használták előrejelzéseikhez az állami infrastruktúrát, csak azért veszik meg az adataikat utólag, mert az OMSZ kezelésében levő hiteles mérőhálózattal előállított közadattal ellenőrzik előrejelzéseik beválását − ezzel pedig azok hitelességét tudják bizonyítani ügyfeleiknek.

Életszerű?
Az Időkép.hu szerint így nézhetne ki a jövőben egy privát időjárás-jelentés, amennyiben elfogadják a törvénytervezetet: "Délután eleinte igazi strandidő várható, majd kora este erőteljes felhőképződés indul meg, és ezután nem mondhatjuk meg, mi történik. Ha azonban annak vége, amit nem mondhatunk meg, akkor kitisztul majd a levegő, és hajnalra már csillagos égboltban gyönyörködhetünk."

Az eumet.hu szakembere szerint az is a magánvállalkozások létjogosultsága mellett szól, hogy az OMSZ, bár meglévő rendelete eddig is kötelezte, korábban a történtek alapján "nyilván nem figyelmeztette megfelelően a lakosságot, hiszen akkor nem következhetett volna be a több halálos áldozatot követelő augusztus 20-ai vihartragédia, úgy, hogy a helyszínről a vihar előtt egy órával tudósító négy országos tv csatornának is az OMSZ volt a szerződéses kiszolgálója".

Ezzel párhuzamosan luxusnak nevezte a három állami meteorológiai szolgálat fenntartását, mint mondta ezeket kellene felülvizsgálni, hiszen kérdés, hogy "valóban okszerűen költi-e el a közpénzeket a közintézmény. Például obszervatóriumnak álcázott nyaralót, illetve telelő helyeket tartanak fent súlyos évi költségvetéssel. Mert a Velencei tavon is van viharjelzés, de sosem volt obszervatórium a partján. Természetesen mert nem ott készül az előrejelzés, ahogy a Himalája- expedíciók előrejelzését sem a hegyen készítjük mi magunk sem." - fogalmazott Pátkai Lucia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

deneskata77, 2013.04.10 19:18

Ugyan. Nem ez az első eset, hogy a "közérdekre","költségrealizálásra" hivatkozva magyar vállalkozásokat tesznek tönkre az állami monopolizálással.Nézzük csak:
- a tankönyvpiacot odaadták a Könyvtárellátónak, sok magyar tulajdonú cég ment tönkre, a korábbi terjesztők, akik így munka nélkül maradtak.
- eladták a magyar buszpiacot a kínai tulajdonú, eredetileg svéd Volvónak, így a magyar buszgyártók maradtak piac, így munka nélkül.
Ez egy stratégia,. Nem tudom, hogy a haszonszerzésen kívül van-e más vezérlője...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nonsense, 2013.04.10 18:54

Jól fizető állami állások keletkeznek majd a csókosoknak! Nagyon ügyes.
A lakosság meg fizessen érte?
Esetleg "merre fúj a szél" adót?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2013.04.10 17:45

túl leszünk ezen is, mint kamasz gyerek a magatartási zavarokon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.04.10 17:31

Lassan az látszik kialakulóban, hogy csak az a jó, ami állami, és persze az állami szolgáltatásokért mindenki fizetnie kell. Az állami szolgáltatásokat nyújtók pedig majd adnak különféle cégeknek jól fizető megbízásokat. Persze szigorúan a versenyeztetési előírásoknak megfelelően. Legfeljebb majd megsokasodnak a nemzetbiztonsági okokból zárt pályázatok. Mert az ellenség keze - biza - betette a lábát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html