Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fiaskóval értek véget a szakszervezetek és a Tesco Polska vezetőségének tárgyalásai - írta a Gazeta Wyborcza. A dolgozók fő követelése a béremelés volt annak ellenére, hogy a cég márciusban bejelentette: csoportos elbocsátások lesznek, kilenc boltot bezárnak és 700-an elveszítik az állásukat.

A Tesco bruttó 42 zlotys (3000 forint) fizetésemelési ajánlata kiborította a dolgozókat, akik a vezetőknek 200, az alap dolgozóknak 400 zlotyt követeltek. Jelenleg bruttó 2295 zloty (168 ezer forint) az átlagkereset a lengyel Tescónál.

A dolgozók már kedden az egész országban az üzletek előtt tiltakoztak, és a következő hetekben Krakkóban, Rzeszówban is folytatják akciójukat. Ezek során szórólapokon tájékoztatják a Tesco vevőit a kialakult helyzetről, és arról, hogy az alacsony fizetés miatt romlani fog a kiszolgálás minőség. Hosszú sorok lesznek a kasszánál, nem lesz kitől tanácsot kérni az üzletekben, eltűnhetnek áruk a polcokról.

Elhúzódó feszültség Magyarországon is

Június 8-án a Tesco, a kötelező bérminimum-emelést követően újabb, 1 milliárd forintos bérfejlesztést jelentett be Magyarországon. A vállalat összes hazai áruházában és raktárában dolgozó munkatársa többségének - az aktív kollégák 70 százalékának - fizetése nő. Pártos Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. működési ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, "mostantól" minden, a cégnél legalább hat hónapja dolgozó ember legkevesebb bruttó 165 ezer forintot fog keresni, és jövő januárban ezt tovább emelik.

A szakszervezetek a béremelés tényével egyetértettek, a mértékét azonban nem tudták elfogadni, ezért folytatódik az országos elégedetlenségi megmozdulás szervezése a Tesco munkavállalói között, mondta ezt követően a Magyar Időknek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

Bubenkó Csaba a lapban hangsúlyozta, mintegy 7200 érintett dolgozónak csupán bruttó négyezer forint fizetésemelést jelent a döntés, ami "nevetséges összeg". Azt mondta, az érintettek több áruházból kérték az érdekképviselőktől, hogy erősítsék meg a nemrégiben meghirdetett összefogást és akár sztrájkkal hívják fel a figyelmet a helyzetükre.