A zöldmezős beruházás az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg 1,4 milliárd forintos támogatással - jelentette be Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója. A vezérigazgató a 2013 végére elkészülő beruházásról elmondta: a várostól 8,6 hektár nagyságú ingatlant vásárolt meg a gazdasági társaság, ahol minden tekintetben korszerű, modulárisan kialakított gyártóépület és fejlesztőlabort építenek mintegy 22 ezer négyzetméter alapterületen. (Képünkön Orbán Viktor miniszterelnök látható gyárlátogatáson.)

Lepsényi István emlékeztetett arra, hogy 40 éve kezdte meg a cég kecskeméti üzemében a gyártást, 2010-ben döntöttek arról, hogy nem a régi üzemet bővítik, hanem egy teljesen új gyárat és fejlesztő központot építenek.

Az új gyár hatékony alapterület-kihasználással, rövidebb anyagellátási útvonalakkal, energiatudatosságával megteremti annak a lehetőségét, hogy magasabb műszaki színvonalú bonyolultabb technológia honosodjon meg Kecskeméten - fogalmazott a vezérigazgató. A fejlesztő központban 31 új kutatói munkahely létesül, a gyárban pedig a jelenlegi létszámhoz képest 100 fővel nő a dolgozók száma.

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, aki Lepsényi Istvánnal együtt az első kapavágást végezte a területen, elmondta: a város 2007-ben vásárolta meg az első területeket a jelenlegi beruházás közelében, majd 67 hektár iparterületet alakítottak ki, melynek már több mint a felét a különböző vállalkozások beépítették.

A beruházás azt is jelenti, hogy Kecskeméten nem csak az új beruházók, mint a Mercedes-Benz, hanem a régóta itt lévő cégek is fejlesztenek, tehát hosszú távú elképzeléseik vannak - tette hozzá a város első embere.

A müncheni központú, világszinten vezető közúti haszonjármű és vasúti fék-, felfüggesztés-, és menetdinamikai rendszereket gyártó cégcsoport világszerte közel 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat, a 2011-es üzleti évben 4,24 milliárd euró forgalmat bonyolított le.