Leállhat a cége - közeleg a határidő

Csupán három hetük maradt a pénzintézetek vállalkozói ügyfeleinek, hogy megtegyék tényleges tulajdonosi nyilatkozatukat. A határidő lejárta után, akiknek a nyilatkozata nem érkezett be a számlavezető fiókba, vagy a banki kapcsolattartóhoz, nem fogják tudni igénybe venni a banki szolgáltatásokat - hívta fel a figyelmet az OTP Bank.
Domokos László, 2019. június 5. szerda, 13:54
Fotó: Pixabay

A szabályok alapján 2019. június 26-ig minden vállalkozói ügyfélnek, tehát üzleti kapcsolattal rendelkező jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek minősülő ügyfél képviselőjének kötelezően nyilatkoznia kell számlavezető bankjánál a szervezet tényleges tulajdonosáról és a tényleges tulajdonosra vonatkozó adatokról.

A nyilatkozattételi kötelezettséget a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény (2017. évi LIII. törvény) írja elő. A határidő betartása azért kiemelten fontos, mivel ha a megfelelően kitöltött nyilatkozat nem érkezik be június 26-ig, az OTP Bank a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint köteles megtagadni az érintett ügyfél megbízásainak teljesítését. Ez azt jelenti, hogy aki elmulasztja a nyilatkozattételt, az a határidő után nem tud majd banki szolgáltatásokat igénybe venni - közölte a bank.

A pénzintézet arra kéri ügyfeleit, hogy az adatok zökkenőmentes feldolgozása érdekében már a határidőt megelőzően, lehetőleg június 20-ig juttassák el nyilatkozataikat a pénzintézethez.

A jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek legalább egy, legfeljebb háromféle nyilatkozatot kell leadniuk:

  • A tényleges tulajdonosok személyéről szóló nyilatkozatot minden érintettnek ki kell töltenie.
  • A kiemelt közszereplői státuszról szóló nyilatkozatot csak abban az esetben kell kitölteni, ha a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplő, vagy, kiemelt közszereplő hozzátartozója, illetve vele közeli kapcsolatban álló személy.
  • A harmadik nyilatkozat a tulajdonosi szerkezetről szól, amit csak azoknak a szervezeteknek kell kitölteniük, amelyeknek a tulajdonosai között vállalkozás vagy szervezet is van.

HOZZÁSZÓLÁSOK