Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Bank 2020-ban is megvizsgálta a magyarok megtakarítási szokásait, az öngondoskodással kapcsolatos attitűdjét, valamint az egyes megtakarítási termékek népszerűségét az Öngondoskodási Index kutatásában. A felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a magyar lakosság körében kisebb-nagyobb kilengésekkel, de az elmúlt kilenc év egészét tekintve csökkent a 16 kiemelten vizsgált pénzügyi termék valamelyikével rendelkezők aránya. Elképzelhető, hogy a csökkenő tendenciát idén a koronavírus-járvány is erősítette.

A lista élén azonban továbbra sincs változás: az OTP Bank 2020-as Öngondoskodási Index felmérése szerint a megtakarítási termékek népszerűségi listáját az elmúlt kilenc évhez hasonlóan idén is az életbiztosítás vezeti.

A lista második helyén viszont történt változás: a lekötött betétek ugyanis - ha csak egy százalékkal is - megelőzték a lakástakarékpénztári megtakarítással rendelkezőket, így a lekötött bankbetétek a dobogó második helyére kerültek.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak is erősítettek; 10-ről 12 százalékra nőtt egy év alatt a részesedésük, ami idén a negyedik helyre volt elegendő. Az egészségpénztári megtakarítások két százalékkal visszaestek, így idén egy szinten állnak a tavalyi eredményüket hozó nyugdíj-előtakarékossági számlákon lévő megtakarításokkal.

Az arányokat tekintve egy év alatt a legnagyobb esés a takarékszámláknál következett be, 7-ről 4 százalékra esett az ilyen típusú megtakarítással rendelkezők aránya.

Sok esetben nem a lehetőség hiánya az akadály

Az OTP Bank idei Öngondoskodási Index felméréséből az is kiderült, hogy az anyagi lehetőségek nagymértékben befolyásolják a megtakarítási hajlandóságot, valamint a pénzpiaci befektetések elterjedését. Ugyanakkor az eredmények arra is rámutattak, hogy sok esetben nem a lehetőség hiánya jelenti a fő akadályt.

A felmérés továbbá azt is megmutatta, hogy az emberek egyre összetettebben gondolkodnak az öngondoskodásról. A családi összetartozás erősítésének vagy az egészséges életmódnak, az egészég megóvásának ma egyértelműen nagyobb szerepe van a jövő tervezésében, mint kilenc évvel ezelőtt volt, de ugyanígy fontosabbá vált a környezetünk megóvása is.

Új termék a piacon

Erre reagálva a Groupama Biztosító az OTP Bankkal együtt egy új befektetési élet- és nyugdíjbiztosítással jelent meg a piacon, amely akár kisebb összegű rendszeres megtakarítások esetén is versenyképes hozamot nyújt alacsony költségek mellett, ráadásul a számlához hasonló működése nagy likviditást tesz lehetővé. Nemcsak tetszőleges nagyságú befizetésre nyújt ugyanis bármikor lehetőséget, de a díjmentes szüneteltetés, vagy a (rész)visszavásárlás is rugalmasan, pár napon belül történik, miközben az ügyfél nem veszíti el az életbiztosításban megszerzett többlethozamát sem. Az OTP Bank közleménye kiemeli, hogy a befizetések az aktuális anyagi- és élethelyzethez igazíthatóak, a befektetett összeg pedig bármikor ingyenesen hozzáférhető és bármire felhasználható.