BUX
41368

Ötször drágább lesz az új vasút, mint korábban tervezték

Legalább ötször több pénzből építenék meg a Ferihegyi repülőtérre vezető vasutat, mint amennyit 15 éve szántak rá. A Figyelő értesülései szerint a beruházást Orbán Viktor sürgeti, hogy növelje az olimpia elnyerésének esélyeit.

Napi.hu, 2016. december 1. csütörtök, 08:09

Lázár János kancelláriaminiszter nagyságrendileg 100 milliárd forintra becsülte a két héttel ezelőtti kormányinfón a ferihegyi vasúti összeköttetés megteremtését. A kormány egy 29 kilométeres új pálya kiépítését részesíti előnyben, a szerelvények 20 percenként járnak majd a vonalon, a menetidő 18-20 perc lesz a belváros és a reptér között - írja mai számában a Figyelő.

A gyorsvasút 20 percenként indulna és 20 perc alatt tenné meg a két végállomás közötti távolságot - írta az MTI szinte pont 15 éve az akkori tervekről. Mintha csak leporolták volna a régi tervet. Csak az összeg nem stimmel: akkor 20 milliárd forintra becsülték a Ferihegy Expressz beruházását. Igaz, 2001-ben csak 5-7 kilométeren építettek volna új pályát, míg Lázár János 29 kilométert említett.

Azt, hogy most - az időszűke miatt feltehetően adóforintokból - mégiscsak megépüljön a vonal, nem más, mint Orbán Viktor sürgeti - értesült a hetilap kormányközeli forrásból. A miniszterelnöknek állítólag megsúgták: ha komolyan gondolja az olimpiát, akkor cselekedjen - ezen a téren is. További részletek a lapban.