Ötvenmilliós bírság az Elműnek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 50 millió forintos bírsággal sújtotta az Elmű Nyrt.-t a behajtási költségátalány jogsértő alkalmazása miatt.
Papp Zsolt, 2017. május 22. hétfő, 16:06
Fotó: Napi.hu

Behajtási költségátalányt a szolgáltató késedelmes számlafizetés esetén számolhat fel. A költségátalány felszámolásának alapvető kritériuma azonban, hogy a szolgáltató a jogintézmény bevezetése előtt azt üzletszabályzatában rögzítse, és az üzletszabályzatot a MEKH jóváhagyja. A behajtási költségátalány alkalmazására korábban a Ptk., jelenleg pedig egy 2016 márciusa óta hatályos jogszabály biztosít lehetőséget - olvasható az energiahivatal közleményében.

Az Elmű 2015 októberétől alkalmazta a behajtási költségátalányt késedelmesen fizető ügyfeleivel szemben. 2017 áprilisáig 16 596 felhasználó 53 949 alkalommal kapott behajtási költségátalányról szóló számlát, összesen 673 592 003 forint értékben, amiből az ügyfelek 659 444 120 forintot be is fizettek a cég számlájára.

A MEKH határozatában kimondta, hogy az Elmű által alkalmazott gyakorlat jogsértő volt, mivel a cég előzetesen nem foglalta üzletszabályzatába a behajtási költségátalányt, mint szerződésszegés esetén alkalmazható szankciót. Az Elmű jogsértést követett el azzal is, hogy miközben behajtási költségátalányra vonatkozó gyakorlatot folytatott, üzletszabályzatában nem jelölte meg egyértelműen az e gyakorlat alkalmazására jogalapot biztosító jogszabályt sem.

Mivel a jogsértés hosszú időszakon keresztül állt fent és a felhasználók széles körének okozott jelentős vagyoni hátrányt, ezért a MEKH 50 millió forintos bírsággal sújtotta az Elmű Nyrt.-t.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

percsi, 2017.05.23 13:51

@NakiVagyokKerdojel: A magyar nép és kisvállalkozás kifosztása megy!
Behajtási költségátalány mint szerződésszegés két nap késedelem miatt + késedelmi kamat.
Energiadíj br. 28960 Ft, behajtási költségáltalány 12386 Ft (309,66 EUR átváltás), mert hát EUR-ban történik ez a tétel számlázása, késedelmi kamat 53 Ft. Azóta számlázzák, amióta egy csókosé lett az ELMŰ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NakiVagyokKerdojel, 2017.05.22 21:12

Az effajta bírságokat sosem értettem. Jelentős vagyoni hátrányt okoztak az előfizetőknek, ezért fizessenek az államnak egy nagyobb összeget. Logikus, nem? Nem! Hogy lesz ettől jobb a fogyasztóknak? Vagy azok szokás szerint le vannak szarva? Vagy mi a rendezőelv? Lényeg, hogy az állam jól járjon, más nem számít?
Igaz, valamiből finanszírozni kell mészáros és a többi stróman által orbán gazdagodását...hacsak ez nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html