Érkezik a hideg - így spórolhat 20 százalékot a gázszámlán

Magyarországon a radiátoros és konvektoros fűtési megoldások terjedtek el, holott a padlófűtéssel komoly összegeket lehet spórolni a gázszámlán és még helyet is spórolhatunk a lakásban.
Szász Péter, 2018. december 14. péntek, 08:00
Fotó: Napi.hu - Uponor padlófűtés; A kép forrása: Gépész Holding

A hideg idő beköszöntével a padlófűtéses rendszerek előnyeire hívja fel a figyelmet a Gépész Holding épületgépészeti vállalkozás.

A megoldás egyik nagy előnye, hogy a csövekben áramló melegvíz közvetlenül a burkolatot, és ezen keresztül az emberi testet, illetve a padló feletti légrétegeket melegíti, ezért a hagyományos konvektoros vagy radiátoros fűtési rendszerekhez képest több fokkal alacsonyabb átlaghőmérséklet biztosításával is azonos hőérzetet lehet elérni. Akár 20 fokos hőmérséklet is elegendő lehet a kellemes érzéshez.

Ez a néhány fokos eltérés akár 15-20 százalékos energia-megtakarítást is jelenthet, ami a gázszámlán is jelentkezik. Ezt a megtakarítást lehet növelni hőszivattyúval vagy kondenzációs kazánnal is.

Sokan tartanak a padlófűtés által felkavart portól, azonban a felületfűtés egyenletes hőelosztásával a levegő megállhat és mind a por, mind pedig a poratka aránya csökken a levegőben. Az egyenletes fűtés emellett a penészfoltok kialakulását is meggátolja.

Rehau padlófűtés
A kép forrása: Gépész Holding

Hagyományos fűtőtestek ráadásul értékes területeket vesznek el a lakásból, korlátozzák a belső tér személyre szabhatóságát.

Padlófűtést nem csak kerámia járólaphoz, hanem laminált vagy fa parkettához is lehet szerelni, a panelek pedig egy egyszerű fűtéskorszerűsítésnél, felújításnál is könnyen a padló alá szerelhetők.

Mit válasszunk?

A Gépész Holding többféle padlófűtési megoldást is javasol az eltérő igények kielégítésére.

Kisebb, szabdalt alaprajzú vagy nagy alapterületű helyiségek padlózatának gazdaságos és egyszerű borítására tökéletesek lehetnek a FixTrend termékek, amelyet annyira könnyű telepíteni és bővíteni, hogy akár egyetlen ember is elegendő hozzá, még a padlót sem feltétlenül kell megbontani hozzá.

Ebben a termékcsaládban természetesen nem csak a padlófűtés cső, hanem az összes többi rendszerelem - szegélyszigetelés, rendszerlemez, osztó-gyűjtő, szabályzás - is megtalálható az áruházakban.

A FixTrend egyszerűen csatlakoztatható egy már meglévő radiátoros fűtési körhöz. Az ehhez szükséges kiegészítő szerelvények is megvásárolhatók a Gépész Holding üzleteiben.

Rehau padlófűtés
A kép forrása: Gépész Holding

A cég ajánlja még a Rautherm Speed K tépőzáras rendszert is, amely különösen ajánlott rövid kivitelezési idő esetén. A rendszer alkalmazásával akár 30 százalékos időmegtakarítás érhető el a hagyományos technológiákhoz viszonyítva. A telepítés szintén egyemberes, szerszámot nem igényel és rendelhető hő- és lépéshangszigetelő kivitelben.

Akinek a minimális, mintegy 15 milliméteres padlószint-emelkedés a fontos, választhatja az Uponor Minitec megoldását, amely szintén egyszerűen telepíthető, gyorsan melegszik és követi a szabályozási igényeket.

A padlófűtési megoldásokról a Gépész Holding oldalán talál bővebb információt.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.12.14 15:32

@Ha-ha-ha:
Akkor én tudok jobbat: falfűtés!
Nyáron hűthetsz is vele. Padlófűtésnél ez nem annyira jó.
A cikkben pedig újra álmodták a fizikát... Megáll levegő, ezért nem lebegteti a port! Ez nagyon tecccettt!!!! Szerintem meg az ész áll meg! :-D
A penészmegállító hatás is jó duma.
A penész a nedves felületen keletkezik.
Nedves felület ott lesz, ahol a pára lecsapódik.
A pára a környezeti hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletű felületen csapódik le, nevezzük ezt hőhídnak! A hőhídnál harmatpont alá kerül a levegő hőmérséklete, kicsapódik a benne lévő pára.
A hőhíd léte, vagy nem léte teljesen független a fűtési módtól, bár befolyásolja valamelyest, ha belül mondjuk egy kicsit alacsonyabb a levegő hőmérséklete (keresem az igazság morzsáit!). Az egy épület szerkezeti, hő-, vagy vízszigetelési hibára utalhat.
Konklúzió, a penész számára kedvező körülmények kialakulnak mondjuk pl. radiátoros és az itt reklámozott padlófűtésnél is. És penészedni fog! Még konkrétabban a penész ellen nem orvosság a padlófűtés! :-)

Ettől még jó dolog a padlófűtés meg minden, de maradjunk annál, hogy a komfort értéke a lényeg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.12.14 15:19

@Ha-ha-ha:
Figyelem, támogatott tartalom!!!
:-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.14 11:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html