Államtitkár: elkezdődött a paksi beruházás

A magyar gazdaság erősödésének egyik jele, hogy nő az áramfogyasztás - mondta Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős, nemrég kinevezett államtitkára az M1-en.
Domokos Erika, 2019. február 7. csütörtök, 11:51
Fotó: Pixabay

Magyarországon felhasznált áram körülbelül egyharmadát importból fedezik, ugyanakkor a nyári hónapokban ez az arány megváltozik. Tavaly volt olyan nyári nap, amikor az ötven százalékot is meghaladta az import aránya - közölte az államtitkár az MTI híre szerint.

A Paks II. beruházásról elmondta, a létesítés már elkezdődött a telephelyen, most adnak át egy transzformátor-állomást, és hamarosan elkezdődik a segédépületek kialakítása.

A Magyarországon megtermelt villamos energia felét a paksi atomerőműben állítják elő. A fennmaradó rész felét, tehát 25 százalékot a mátrai szénerőműben, míg a maradék 25 százalékot pedig gázerőművek és megújuló energiaforrások biztosítják - közölte Hugyecz Attila, a Paks II Zrt. gazdasági főtanácsadója. A teljes hazai felhasználást tekintve az áram egyharmadát az atomerőmű, egyharmadát más erőművek állítják elő, és egyharmadát importból nyerjük.

HOZZÁSZÓLÁSOK