Még írja a Roszatom Paks II. terveit

A Paks II. projekttársaság akkor nyújtja be a két új paksi blokk létesítési engedélykérelmét, ha az megítélése szerint az előírt szigorú szakmai követelményrendszerünknek eleget téve alkalmas lesz engedélyezésre - írta válaszában Süli János, a két új paksi atomblokk létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter.
Domokos László, 2019. március 14. csütörtök, 06:58
Fotó: Napi.hu

Tóth Bertalan (MSZP) országgyűlési képviselő arról érdeklődött, milyen következménye van a két új paksi blokk tervezése és engedélyezése késedelmének, mekkora a késés, mekkora a magyar fél ezzel kapcsolatos kötbérigénye, és hogyan kívánja ezen igényét érvényesíteni. Süli János a felsoroltakra nem adott konkrét választ, viszont felsorolta azokat a dokumentumokat, illetve eseményeket, amelyre támaszkodva a képviselő hozzájuthatott, illetve hozzájuthat volna a kért tájékoztatáshoz - írta a VG.hu.

A projekt megvalósítására aláírt fővállalkozói szerződés (EPC-szerződés) részletesen szabályozza a felek jogait, kötelezettségeit, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően biztosítja a szükséges jogi garanciákat a szerződő magyar partner számára.

A korábbi hírek alapján a beruházás előkészítése két évet eleve csúszott a vele kapcsolatos, uniós vizsgálatok miatt, és a fent hivatkozott létesítési engedélykérelmet is hiába ígérték az Országos Atomenergia Hivatalnak az elmúlt év második felére. Bár az orosz fél elkészítette a részdokumentumot, az nem teljesen felelt meg a hazai jogszabályoknak, így azokat a Paks II. projektcég állítólag visszadobta.

HOZZÁSZÓLÁSOK