Süli János jelentős előrehaladásnak nevezte mindazt, ami az elmúlt egy évben, az előző meghallgatása óta történt. Elsőként a létesítési engedélykérelem június 30-i benyújtását emelte ki, hozzátéve, az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). Hatósági és uniós jóváhagyással a földmunkák korábban is elkezdődhetnek, engedélyük jövő év tavaszra várható. Az alaplemez építését megelőző munkálatok körülbelül két évig tarthatnak.

A miniszter közölte azt is, hogy az első fázis eddigi számláinak többségét előtörlesztéssel kifizették, a Pénzügyminisztérium pedig további előtörlesztésekről egyeztet az orosz partnerrel.

Süli János a paksi beruházás legfontosabb szempontjának a biztonságot tekinti. A tervezési követelmények szerint az új blokkok a környezetüket sem üzemzavar, sem külső hatások esetén nem veszélyeztethetik.

Gondoskodni kellett ennek megfelelően a létesítmény fizikai védeleméről is az erre vonatkozó terv kidolgozásával és önálló engedélyeztetésével - idézi az MTI.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány a legkorszerűbb erőművet fogja megépíttetni.

Az orosz szakemberek hasonló, harmadik generációs blokkokat világszerte több országban építettek és építenek, Oroszországon kívül többek között Finnországban. A paksi beruházás az orosz fővállalkozó részvétele mellett magyar, európai és amerikai beszállítók részvételével, pénzügyileg átlátható módon, brüsszeli jóváhagyással valósul meg - tette hozzá.