Paks II. szerződés: Süli János sem takargathatja tovább

A HVG már márciusban megnyerte az adatigénylési perét a Paks II. szerződés nyilvánosságra hozataláért, de három hónapja még az atomerőmű kulcsrakész építéséről szóló magyar-orosz fővállalkozói szerződés sok pontját kisatíroztathatta a tárca nélküli miniszter.
Szabó M. István, 2019. június 14. péntek, 09:15
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hozott ítéletében, az elsőfokú ítélethez képest kibővítette azoknak az adatoknak a körét, amelyeket a paksi beruházásért felelős miniszternek ki kell adnia az orosz vállalattal kötött szerződésből. A meglepő hírt a médiavállalat ügyvédje, Nehéz-Posony Márton osztotta meg a Facebook-oldalán.

Az elsőfokú ítéletből, melyről márciusban részletesen beszámolt a hvg.hu a bírósági döntésből a követhető logikát és azt hiányolta leginkább a portál, hogy a közérdekű adatot birtokló Süli János tárca nélküli miniszter a Paks II. atomerőmű kulcsrakész építéséről szóló magyar-orosz fővállalkozói szerződés több pontját az ítéletet követően is kitakarhatta - "méltányolva a Roszatom üzleti érdekének nagyfokú sérelmét".

Az elsőfokú döntést a szerkesztőség nem fogadta el, a másodfokú ítélet pedig nekik adott igazat. "Az ítélet azért fontos, mert kimondta: önmagában az üzleti titokra való hivatkozás nem alkalmas arra, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát korlátozza" - írta bejegyzésében a Hvg.hu ügyvédje.

Az ítéletből is idéz ennek alátámasztására, e szerint: "Azon hivatkozás, hogy a szerződés megismerése esetén más üzleti partnerek is tudomást szereznének a vállalt kötelezettségeiről, nem eredményezheti a nyilvánosság korlátozását, mert ennek elfogadása esetén ténylegesen valamennyi egyéb, a nemzeti vagyon terhére kötött szerződés hasonló hivatkozás folytán nem lenne megismerhető, így az információszabadság kiüresedne a szerződések vonatkozásában".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.06.15 08:38

És Süli jogkövetően ki fogja adni a másodfokú bíróság által megítélt adatokat?
Nem. Egy jogállamban ez természetes lenne, de itt ilyen nincs, csak egy egyre totalitáriusabb féldiktatúra.
Hány ilyen, máig sem végrehajtott ítélet van?
Egyre több.
És hány végre nem hajtott Alkotmánybírósági döntéssel van mulasztásos törvénysértésben az Országgyűlés? Rengeteggel.
Tehát, jogállamiság már nincs, de az EU legdiktatórikusabb állama, az egyre jobban van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html