Madocsai kavicsbánya: itt az újabb fordulat

Bár környezetvédelmi engedélyt kapott a Bet-Bau Kft., hogy Madocsán homokot és kavicsot bányásszon, a cég azonban már nem akar bányát nyitni a területen - adta hírül a Teol.hu
Domokos László, 2019. január 4. péntek, 17:35
Fotó: Pixabay

Mindezt Vass Péter ügyvezető erősítette meg a portálnak.

A csütörtöki testületi ülésen arról döntöttek az önkormányzati képviselők, hogy fellebbezést nyújtanak be a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala határozata ellen - mondta Gelencsérné Tolnai Klára polgármester.

A madocsaiak ugyanis 2018 tavaszán közmeghallgatáson, nyáron pedig népszavazáson is elutasították a bányanyitás ötletét. A cégvezetés ezt követően állt el a létesítéstől, a hatósági eljárás viszont csak decemberben zárult le.

Karácsony előtt három nappal jelent meg a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján, hogy megkapta a környezetvédelmi hatóság hozzájárulását a Bet Bau ahhoz, hogy Madocsa területén kavicsbányát építsen, amely nem mellesleg a Paks II építkezéshez biztosítaná az alapanyagokat.

Nyáron a helyi népszavazáson 70 százalékos részvétel mellett 93 százalék utasította el a kavicsbánya létesítését a faluban. Ráadásul ekkor arról is döntöttek, hogy a helyi önkormányzatnak rendeletet kell alkotnia a bánya építésének tiltásáról, és ezt a rendeletet meg is alkották. Az elutasítás oka nem csak az, hogy az ott élők féltik a környezetüket a portól, a zajtól, hanem ami ennél sokkal fontosabb: a környezetvédők attól tartanak, hogy a kavicsbánya termelése jelentősen csökkentené a talajvízszintet, ami a mezőgazdasági termelést lehetetlenítené el a térségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.01.04 19:06

Ez csak a taktika része. Ha nem akarnának az engedély kérelmet is vissza vonták volna. Majd pénztároslőrinc megveszi őket engedélyestől :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html