Félhet Paks? Ma rekordot döntött a napelemes áram Magyarországon

A ma kora délutáni időszak egészen különlegesre sikerült a villamosenergia-termelési adatokat szerint: több napelemes áram került a hálózatra, mint amennyit a Mátrai Erőmű képes volt előállítani, de annál is több, mint amennyit a jelenleg három reaktorral működő paksi atomerőmű kieső kapacitása jelent.
Szabó M. István, 2019. szeptember 5. csütörtök, 19:07
Fotó: Getty Images

A hálózati rendszerirányító Mavir hivatalos adatai szerint ma, 14 óra 30 perckor 511 megawatt (MW) termelési kapacitás érkezett napelemes erőművekből az országos hálózatba. A mintegy 3500 MW teljes hazai termelésben ez ismét új rekordot jelent. De nem csak azt.

Áprilisban a Napi.hu megírta: idén felrobban a hazai napenergia piac. Az ok egyszerű: termelni kezdenek az utóbbi évben nagy csinnadrattával beharangozott, 20 MW körüli energiacéges (MVM, MET, ALTEO stb.) beruházások is. Ahogyan a lenti ábrán látszik, a sárga színnel jelölt napelemes potenciál ma már nagyobb is volt, mint az 500 MW közelében teljesíteni képes szenes tüzelésű (pirossal jelölt) Mátrai Erőmű teljesítménye, illetve - a névlegesen 2000 megawattos, de egy reaktora leállítása miatt most csak 1500 MW közelében teljesítő - paksi atomerőműből éppen kiesett teljesítménye.

A napelemek erre a "tettre" ugyan csak rövid időre voltak képesek (igaz, az elgondolkodtató,hogy délelőtt 10 órától láthatóan a maximális teljesítményükkel szálltak be a rendszerbe, termelői oldalon), de ez a produkciójuk rámutat még néhány dologra.

Arra például, hogy ez még közel sem a boom vége, a sárga sáv vastagsága még bőven nőni fog, mivel a 2016-2017 fordulóján benyújtott és elfogadott, összesen több mint 2000 MW napenergia erőművi termelőpotenciál megépítésének a feléig sem jutottak el még a beruházók. Ráadásul a háztetőkre, közüzemekre szerelt napelemes rendszerek adják ma még a termelés nagyobbik részét - legalábbis így volt a hivatalosan legutóbb tavaly decemberben kiadott energiahivatali adatok szerint.

Ez az ábra arra is rámutat, hogy a növekvő napelemes termelési kapacitás ha késve is, de idehaza is kísértetiesen hasonló utat tapos ki magának, mint tette azt Németországban. Ott 2013-an brutális rekorddal sokkolt a pv-termelőerő. A német rekord persze már akkor is sokkal nagyobb volt a mostani magyar 511 MW-nál (egészen pontosan 23,9 GW volt), de ezzel együtt is kevesen hitték, hogy néhány évvel később már a teljes németországi energiaigény 40 százalékát  képesek lesznek időként napelemes rendszerekkel biztosítani.

A hazai villamos energiatermelő erőművek termelés tüzelőanyag szerinti bontásban, 2019.szeptember 05.
forrás: MAVIR

Mindennek tetejébe a lefojtott ambíciók és vállalások miatt szakmailag több irányból is kritizált, 2030-ig szóló kormányzati klímatervben (aminek első verzióját 2018 végén adták le Brüsszelben) a következő évtized végére 4000 MW magyaországi napelemes potenciál szerepelt. Ebből pedig az követezik, hogy egy efféle diagramba rajzolható, sokkal vastagabb sárga sáv éppen a merev, a gázerőművekhez képest mindenképpen nehezebben fel-leszabályozható sötétkék sáv (az atomerőművi termelés) kárára fog tudni magának leginkább elegendő helyet biztosítani.

Ott, ahol Paks II. megépülése esetén elvileg évekig nem is 1500-2000, hanem 3700-4200 MW sávvastagságot foglalna el.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.09.06 16:55

Minek ír, aki fogalmatlan a témához? Majd a legszebb, hogy megsértődik a jogos kritikán :D így sose tudjuk meg mi történik éjfélkor...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2019.09.06 13:47

Szep grafikon, de ki lehetne egesziteni a fogyasztasi es import adatokal is ;). Szerintem a csuctermeles idoszakaban is volt meg importunk. Arrol nem is beszelek hogy a barnakoszen es lignit eromuvek kapacitasat sem kellet csokenteni. Szoval ez a szep napelemi termeles csak arra volt eleg, hogy ne keljen tobb szen es gazeromu kapacitast (es/vagy importalni) rendszerbe allitan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2019.09.06 08:06

Fel kéne találni a holdelemet. Akkor éjszaka is lenne zöld áram
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.05 23:15

@Xenador:
Klikkvadászat. Abból élnek, hogy odakattintasz. Az oldalon lévő hirdetések a klikkek szám után fizetnek. Ezzel együtt kell élni, hangzatos cím kell.
Vagy lehet fizetős is, de akkor a mai világban nem él meg... ha a NER nem támogatja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Xenador, 2019.09.05 22:41

"Félhet Paks?"

A Napi.hu-t hosszú ideig egy meggyőzően kiegyensúlyozott, vagy arra törekvő oldalnak tartottam. Mostanában viszont már többször is láttam itt olyan fölösleges harsányságokat, amelyek elrontják a cikkek ízét, mint például ez a csacskaság. Kár, jó lenne ezt a stílust a szennylapokra hagyni.

Egyébként én megértem, hogy sok évre előre kell tervezni, de amint pár nappal ezelőtt olvashattuk, az áram árát egy rosszindulatú piaci manőver is meg tudja keverni, nem évekkel, hanem hetekkel korábban sem látható módon. Merész dolog ? noha a politikusoknak ez nem kerül semmibe ? nagyívű árkalkulációkat, fogyasztási és termelési prognózisokat készíteni, amikor még számtalan tényező ismeretlen. Ha váratlanul megdrágulnak a klímaberendezések, ha a viharok vagy a globális erdőtüzek megváltoztatják a légkör fényelnyelési paramétereit, ha sikerül a napelemek termelését többszörösére növelni (ez sem régi hír), ha az izzószálas égők tényleg használatban maradnak egy több százmilliós országban és gazdasági vonzáskörzetében (mai hír), ha bármi olyan történik csak néhány éven belül, amit ma még el sem képzelnénk, máris értelmetlenné vált minden jósolgatás. Főleg a túlzó kifejezésekben gazdag jóslatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html