Varga Mihály mégiscsak kilincsel Moszkvában a paksi engedményekért

Szerződésmódosításról tárgyal Varga Mihály az oroszokkal - a magyar kormány azt szeretné elérni hogy a 10 milliárd eurós orosz hitel törlesztése csak akkor kezdődjön meg, amikor a reaktorok termelnek, és az áramukat el lehet adni - írta meg az atv.hu
Szabó M. István, 2019. június 17. hétfő, 16:58
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály a Paks 2 beruházás pénzügyi-finanszírozási szerződés módosításáról tárgyal Moszkvával. Az atv.hu azt írja magas rangú kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy két cél van: az egyik szerint csak akkor kezdenék meg az orosz hitel törlesztését és a kamatok visszafizetését, ha az új atomerőmű megépült, és a piacon már eladható a megtermelt árama; a másik pedig, hogy a beruházást fininaszírozó orosz bank engedje el a rendelkezésre állás díját.

Eredetileg a szerződésben az áll, hogy 2026 márciusában meg kell kezdeni az orosz hitel törlesztését - függetlenüöl attól, hogy az atomerőmű megépült-e, működik-e, termel-e vagy sem.  A rendelkezésre állási díjat a le nem hívott hitelösszeg utáni 0,25 százalékos tartási összeget kell jelenleg megfitzetni. Ez 2016-ban 250 ezer euró volt, 2017-ben 762. 500, 2018-ban pedig 334.454 euró.

A Paks II. építési projekttel kapcsolatban eddig 12 számlát már kifizetett a magyar fél. A hivatalosan elismerten 22 hónapos csúszásba került beruházással kapcsolatban Varga Mihály június 5-én azt mondta a parlament gazdasági bizottsága előtt, hogy bár Moszkvában a paksi hitelszerződés a keretfeltételeiről tárgyalt, de "semmiféle módosítás nem történt".

Az atv.hu úgy értesült, hogy az ügy akár már ősszel a parlament elé kerülhet. Az biztos, hogy előzetesen azt az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.06.17 18:18

Ez az első hivatalosan is beismert jele hogy szar szerződést írt alá orbán.
Gyerünk birkák tapsoljatok !
Ha engednek az oroszok az kurta sokba fog kerülni csak megint lehet majd titkolni pár évig :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html