Idén az év első felében a paksi bővítés másodfokú környezetvédelmi engedélyét, valamint az Országos Atomenergia Hivatal telephely-engedélyét szerezheti meg a beruházás - mondta az InfoRádiónak Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A következő nagy feladat műszaki területen a létesítésiengedély-kérelem összeállítása, ez akkor léphet az intenzív szakaszba, ha az Európai Bizottságtól megjön a projektre a zöld lámpa. Azt reméljük, hogy rövidesen az Európai Bizottság lezárja az állami támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatot, és a projekt nagyobb fordulatra kapcsolhat - mondta a kormánybiztos.

A beruházáshoz államközi szerződésben rögzített orosz hitel esetleges kiváltására vonatkozó kérdésre Aszódi Attila a következőket mondta: "Az, hogy adott esetben be lehet vonni más forrást, amely a jelenlegi helyzetben kisebb a kamata, mint az egyébként nagyon kedvező kamatozású orosz államközi hitel, nem jelenti azt, hogy a lehívást nem kell eszközölni. De Magyarországnak lehetősége van lehívni a hitelt, majd akár a következő nap visszafizetni egy másik forrásból, ami ha kisebb kamatozású, akkor nyilván kedvezőbb Magyarország számára, minthogyha a teljes 30 éves futamidőben használnánk az orosz forrást azon a módon, ahogy a finanszírozási államközi szerződésben le van írva" - mondta Aszódi Attila.

Az elő- vagy végtörlesztés egyébként nem von magával olyan további költségeket az államközi szerződés alapján, mint ahogy egy kereskedelmi bank és annak ügyfele közötti szerződés nyomán. A paksi bővítés első kapavágása azonban idén még nem valószínű, hogy megtörténhet - tette hozzá a kormánybiztos.