Az elmúlt időszak alacsony dunai vízállásának köszönhetően az erőmű hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrői nagyobb szennyezőanyag-terhelésnek voltak kitéve. Emiatt szerdán a 3. és 4. blokkhoz tartozó 2-2 turbinát egyenként 62,5 megawattal leterhelik. A teljesítménycsökkentés után a szakemberek hozzákezdenek a szűrők tisztításához, amellyel előreláthatóan még szerdán végeznek. Ezután a két reaktorblokkot névleges teljesítményre terhelik fel - idézi a közleményt az MTI.

A műveletnek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs, azt a szabályok betartásával, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt.-vel egyeztetve végzik.

Az atomerőmű 2. blokkját október 20-án egy dízelgenerátor hibája miatt állították le, amelyet a tervek szerint október 31-én helyeznek ismét üzembe.

Az erőműben a Duna alacsony vízszintje miatt október 17-én elrendelték az intézkedési terv hármas fokozatát; a vízszint enyhe emelkedése miatt október 21-től újra a 2. - kisvizes - fokozat van érvényben.

Fotó: MVM/Paks