Paks süllyed? - Reagált a minisztérium

Rémhírterjesztés zajlik "Paks süllyedése" körül az NFM szerint. A hivatalnál úgy látják: a negyedik blokk mozgása ismert és ellenőrzött folyamat, a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni.
K. Kiss Gergely, 2018. január 8. hétfő, 14:33
Fotó: Pixabay

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a kormány olcsó, kiszámítható, biztonságos áramellátáson dolgozik, ennek pedig a paksi atomerőmű bővítése a feltétele, amely az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik.

Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken - idézi az MTI Országos Sajtószolgálata.

A paksi atomerőmű negyedik blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az engedélyezési eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn.

Az NFM szerint a prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával.

A Népszava hétfőn írt arról, hogy az Országos Atomenergia Hivatal az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet. Az egyik reaktortartály dőlése ugyanis megközelítette a tűréshatárt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2018.01.10 11:35

@kakambuki:
Az én tyúkólam is megsüllyedt, oda se neki!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2018.01.10 11:30

Ha egy cuki süllyedést akarunk látni akkor nem szükséges Mexico fővárosába Mexikó Citybe utazni, ahol a belváros egy métert süllyedt alapítása óta és süllyed ma is. A város meg él és működik. Elegendő ha a Szabadság hídon átmegyünk Pestre és onnan figyelmesen szemléljük a túloldali műszaki felsőoktatási intézmény patinás központi épületét. Az épület bal szárnyának vége lejjebb van a másikénál jó ötven cm.-rel. Ennyit süllyedt, mióta megépítették. Az épületben az oktatás meg nagyban megy tovább ma is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html