Újabb fél reaktornyi erő szállt el Pakson

Valószínűleg ugyanaz a hiba, mint egy hete, egy másik blokkon. De még azt sem sikerült kijavítani.
Szabó M. István, 2020. március 13. péntek, 11:07
Fotó: Flickr - Flickr/Bodajki Ákos/MVM Paks

Már egy másik reaktorblokk is félgőzzel megy Pakson, a váratlanul kiesett teljesítmény így már közel 500 MW.

Éppen egy hete, hogy bejelentette a paksi atomerőmű, hogy a Paks 2. blokkon javítást végeznek, mely - akkor úgy tűnt - egy napot vesz igénybe. A félgőzzel termelő blokk rendbehozása azóta sem sikerült, ahogyan a Napi.hu megírta, a határidőt többször is módosították, mert bár a hiba nem közvetlenül a nukleáris reaktorban jelentkezett, a már tavaly is többször "rakoncátlankodó" generátor rendbetétele máig nem sikerült.

Kiszámoltuk, hogy minden egyes óra termeléskiesés, amit a nem tervezett hibajavítással töltenek, mintegy 1 millió forint veszteséget okozhat az erőműnek, és többletköltséget generál a rendszeregyensúly fenntartási oldalán - a Mavirnál.

A jelenleg, hivatalosan csak március 16-ára kijavítani ígért "PA-gép3" hibája mellé ma, pénteken reggel 10 órakor újabb probléma jelentkezett: 10.03 perckor a paksi atomerőmű újabb termeléskiesést jelentett.  Ahogyan az a rendszerirányító hivatalos adataiból generált, alábbi ábrán látszik (a paksi termelés kékkel jelölve), 10 órakor két lépcsőben esett az atomerőmű hálózatra adott teljesítménye, és az jelenleg nagyjából 1400-1450 MW.


Ahogyan azt korábban megírtuk, a pótlást nagyrészt a földgázerőművek biztosítják.

Ezúttal a Paks 3. blokkot érintette az előre nem tervezett, a bejelentés szerint 244 MW-nyi teljesítményvesztés. A hiba hasonló természetű lehet mint az egy hete a Paks 2. blokknál jelentkező - legalábbis erre utal, hogy az erőmű a "PA_gép5" termelési kapacitásának változására hivatkozik. Az 5-ös generátor kijavítását hivatalosan ma 12:00 órára ígérik.

*

Update:  Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján 12 óra után megjelent híradás szerint "a szakemberek a hibás berendezést megjavították és a blokk felterhelése jelenleg folyamatban van".

HOZZÁSZÓLÁSOK