Paksi atomerőmű: egymást érő hibák miatt jelentősen csökkent a termelés

A hosszabb ideig tartó karbantartás vált a paksi atomerőmű jelképévé, ami az éves termelésre is hatással volt - írta meg a Népszava.
Szabó M. István, 2019. március 11. hétfő, 11:16
Fotó: Napi.hu

A tervezettnél több alkalommal is hosszabbra nyúlt a reaktorblokkok csökkentett vagy leállított teljesítményének visszaállítása, nem várt karbantartás miatt is esett ki termelés, és a rekord meleg mellett az alacsony vízszintű Duna is okozott teljesítménycsökkenést - írta meg a napilap kérdésére az MVM Paksi Atomerőmű Zrt..

A cég szerint nincs olyan berendezés, ami a vártnál többet hibásodna meg. Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy tavaly mégis több mint 2 százalékos volt az állami cégnél a termeléscsökkenés; ez ugyanis arra utal, hogy vagy a nem várt, prognosztizált hibák, problémák mennyisége (illetve: súlyossága) nőtt meg, vagy a cégnél az ezek kijavításához szükséges időt nem tudják jól megbecsülni.

Ahogyan azt a Napi.hu által korábban megírta a paksi atomerőműben jelentkező előre nem kalkulált hibák mögött állhat az is, hogy a négy régi reaktor üzemidő-hosszabbítási engedélyeit úgy adhatták ki az utóbbi években, hogy a rendszert mégsem készítették fel rendesen a következő 20 év működtetésre, de az is, hogy ha a legjobb tudásuk szerint felkészítették is, az öreg konstrukciótól ez a növekvő hibaarány lesz a normális.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Milcsi88, 2019.03.11 12:51

Nem ismerem a karbantartási metódusokat az erőműnél, de a cikk írója nyilván nem műszaki szakember, aki a berendezések meghibásodásának bármilyen szintjét, gyakoriságát érdemben értékelni lenne képes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html