Szereti a pálinkát? Akkor ez hír érdekelni fogja

Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására. Az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék áfájánk) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.
Domokos László, 2020. március 4. szerda, 07:11
Fotó: Shutterstock

2019-ben 1,12 millió liter 50 százalékos gyümölcspálinka fogyott, amely 2,24 millió darab 0,5 literes pálinkát jelent, míg 2018-ban 5,6 millió félliteres palackot tett ki a forgalom - közölte Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, aki egyben a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel.

A forgalom visszaesésének hátterében a tavaly év elején a pálinkákra is kivetett neta áll, amely egy üveg 0,5 literes pálinka kereskedelmi árát 500-1000 forinttal is emelte. Erősítette a forgalom visszaesését az is, hogy a kereskedők az előző év decemberében jelentős készleteket tároltak be a még neta-mentes pálinkákból, és ez 2019-ben tovább csökkentette az áremelkedés miatt amúgy is csökkenő keresletet.

Tavaly 560 ezer hektoliterfok (100 százalékos) palackos pálinkát állítottak elő, jelenleg az adóraktárakban 1,9 millió hektoliterfok található. A tavalyi termelés a forgalomba hozatalt 35 százalékkal haladta meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján tavaly a netából származó összes bevétel közel 50 milliárd forintot tett ki, ezen belül szeszesitalokból 10,6 milliárd forint, pálinkából 1,19 milliárd forint származott.

Míg más, neta alá tartozó termék - például energiaital - beltartalma alakítható úgy, hogy a gyártóra kevesebb neta háruljon, azonban a pálinkánál a szeszfok csökkentése nem alternatíva a neta mérséklésére - mondta Barabás Attila.

Véleménye szerint az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének hatása azonnal érezhető lenne a forgalom növekedésében. Ezen túl kedvezően hatna a forgalomra a termék népszerűsítése az országba érkező turisták körében, alternatív felhasználási területeinek bővítése, továbbá átgondolt kiviteli stratégiát kellene kidolgozni a pálinka külpiaci elhelyezésére.

A pálinka 2022-ben lesz 700 éves, ezért szeretnék elérni, hogy azt az évet a pálinka évének nyilvánítsák, Pálinka 700 címmel - tette hozzá a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sulykaponka, 2020.03.04 12:11

kell szervezni egy jo kis reklamkampanyt nehany szazmilliobol a palinkafogyasztas nepszerusitesere. "ezt igyad, mert ez jo!" problema megoldva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.04 11:32

A túladóztatás iskolapéldája. Bizonyos adószint fölött hiába emelik az adót, az emberek nem fizetik meg hanem alternatívákat keresnek, az adóbevétel csökken. Már az ókori uralkodók is tudták, a fölcsuti Napóleonnak persze ez magas mint tyúknak az ábécé, nyúlnak a lórács.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.03.04 11:21

@Mekelekke:
Gyakorlo palinkafozokent tudom, hogy minosegi palinkat nem lehet eloallitani literenkent 4000 Ft onkoltseg alatt. Ha ezt forgalomba szeretne valaki hozni, akkor abbol fel literenkent lesz 5000 forint. Az ez alatti aru palinka nem lehet minosegi!
En csak igazi paleszt csinalok meg akkor is, ha nagyon mertekkel fogyaszthatom. Nem mennyisegre megyek, igy is szetosztogatom.
Sokan vannak ugy mint en, hobbibol lefoznek evente 20-50 liter palinkat. Valaki azt is megissza es nem a boltban veszi. Ezert csokken a vasalas hivatalos adata.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.03.04 09:27

Mit kell ezen csodálkozni? A ma megfizethető pálinkák 90 százaléka ihatatlan,, hogy mi tartozik az elfogadható minőségű 10 százalékba, arról pedig nem lehet információkhoz jutni semmilyen fórumon. Itt is látható a híres magyar fogyasztóvédelem: csak akkor mozdul, ha kenőpénz vagy államérdek van a háttérben. Egy megoldás maradt: a lottónyertesek, a focisták, a politikusok és egyéb maffiózók igyanak sok ezer forintos pálinkákat, a többiek meg ne igyanak pálinkát.
Nagyjából ugyanez vonatkozik a borokra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html