Pálinkaügy: reagált a Lidl a Nébih-vizsgálatra

A hatóság problémásnak találta a Lidl egyik pálinkáját, mondván az selejtes gyümölcsből készült. A boltlánc közölte, hogy nyomonkövethetőségi pontatlanság történt.
Csernátony Csaba, 2018. február 10. szombat, 19:01
Fotó: AFP

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal problémát talált a Lidlben kapható "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5 % vol.)" néven futó terméknél. (Erről itt olvashat bővebben.)

A hatóság indoklásában ez áll:

"Az ügyfél által forgalmazott, saját márkás termék előállításához az ügyfél kiskereskedelmi egységeiben leselejtezett gyümölcsöt szállította alapanyagként azzal, hogy az előállító és az ügyfél megállapodása szerint a selejt gyümölcsöket az előállító felhasználta a pálinka előállításához."

Ez leegyszerűsítve arra utal, hogy a Lidl a selejtes gyümölcsöket odaadta a gyártónak, hogy készítsen azokból pálinkát, ennél több azonban nem derül ki az ügyről a hatósági tájékoztatásból.

Az esztétika a ludas

A Lidl az ügyre reagálva a Napi.hu-val közölte:

"a Lidl, mint a Nébih Élelmiszerpazarlás Munkacsoportjának aktív tagja, az általa forgalmazott Vegyesgyümölcs pálinka esetében a selejtes, pontosítva esztétikai hibás, gyümölcsökből történő pálinka főzetése a vállalat élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló törekvés részeként került megvalósításra."

A boltlánc továbbá jelezte, hogy az áruházakban egy, a gyümölcsökre és zöldségekre kidolgozott, azok minőségének ellenőrzését érintő, kétóránkénti átválogatási rendszer működik, melynek célja, hogy csak esztétikai tökéletes gyümölcsök legyenek a polcokon. Az átválogatás során kikerülő esztétikai hibás gyümölcsökből a Lidl a partnerével pálinkát főzet, ahelyett, hogy kidobná azokat.

"A termék csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve, hogy újrahasznosított gyümölcs is kerül az alapanyagba, azaz egy recycling pálinka, mellyel a vásárlók tájékoztatása megtörténik" - áll a Lidl reakciójában. A boltlánc szerint a nébihes ellenőrzés során feltárt nyomonkövethetőségi pontatlanság miatt hívták vissza a terméket a polcokról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.11 14:10

Egyetértek az előttem hozzászólókkal. A NÉBIH totálhülye ellenőreinek valószínűleg f..gjuk sincs arról, hogy hogyan készül a pálinka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.02.11 09:24

Na egyszer azt kellene látnotok a híres magyar gyümölcslé miből készül :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

qaspar, 2018.02.11 08:11

Mégis mit is gondol a Néhib, miből főzik a pálinkákat, ha nem a hullott gyümölcsből, gombák átalakítják a gyümölcsben lévő cukrot alkohollá, amit a szeszfőzdékben lepárolnak. Szerintem nagyon helyesen járt a Lidl, hogy nem szemétbe dobta a gyümölcsöt, hanem felhasználja azt. Bezzeg a jó CBA a már megfeketedett héjú banánt átcsomagolja és akciósan árulja tovább, igaz, hogy már folyik, mert rohadt, de legalább a miénk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sandimaria, 2018.02.11 02:13

Eldobom az agyamat. A fél ország hullott gyümölcsből főzi otthon a pálinkát. Orbán még azért is küzdött az EU-val, hogy ezt ingyen tehessék, és most kikattanak azon, hogy az a barack, amit megnyomott egy vevő, és ennek a nyoma két óra múlva meglátszik, az a pálinkafőzőbe kerül? Van még normális vezető ebben az országban? Tudom, van, aki elrendeli hogy a Balatonon nem lehet, halászni, a horgász meg nem adhatja el, amit fogott, aztán meglepődik, hogy a balatonparti vendéglőben nincsen balatoni hal. De úgy emlékszem, az akkori jelentésekből, hogy Varga Mihály másnap jelentette a főnöknek, hogy megoldotta a problémát. (gondolom, arra az egy vacsorára szerzett halat feketén, mert nem olvastam, hogy a probléma általánosan megoldódott volna). Csak, mert a Balaton melletti iszapos halastóból nem az kerül az asztalra, mint a tényleges élővízből. Na, egy kicsit elkanyarodtam, mindegy, a hülyeség, az hülyeség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html