Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Nick Read, a Vodafone Csoport új vezérigazgatója személyes találkozóin Magyarország digitális fejlődése is napirenden volt - derül ki a Vodafone erről kiadott közleményéből.

Az európai gazdaságok mindegyikének, így Magyarország versenyképességének fejlődése szempontjából is kiemelkedően fontos az ötödik generációs mobiltechnológia elindítása, a Vodafone pedig a legnagyobb piacokon már készen áll rá, hogy kiváló 4G hálózatára építve az 5G hálózatok minőségét tekintve vezető szerepet töltsön be - mondta Nick Read.

A vezérigazgató szerint Magyarországon az ehhez vezető úton kulcsfontosságú lépés lesz az idei évben az 5G-s frekvenciák várható értékesítése. A tenderen a Vodafone Magyarország természetesen részt fog venni, hiszen előrelátóan már az előző, 2016-os aukción is vásárolt a 3,5GHz-es tartományban frekvenciát, ezáltal jelenleg az egyetlen olyan mobilszolgáltató az országban, mely rendelkezik kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas 5G-s frekvenciával - tette hozzá a Vodafone Csoport vezérigazgatója.

Nick Read, a Vodafone Csoport vezérigazgatója, Fotó: Vodafone Group/Mike Ellis

Read emlékeztetett rá, hogy idén várható az Európai Bizottság, mint versenyhatóság döntése arról a 2018-ban bejelentett tranzakcióról is, amelynek keretében a Vodafone Csoport 18,4 milliárd euró cégértéken megvásárolná a Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatait, így a Magyarországon 1,8 millió háztartást kiszolgáló kábel- és szélessávú internetszolgáltatót, a UPC Magyarországot is.

A vezérigazgató szerint a szolgáltató stratégiája egyértelműen az, hogy magas színvonalú konvergens szolgáltatásait az országban mindenhol elérhetővé tegye, ezáltal pedig a piacvezető szolgáltató elsőszámú kihívójaként tovább erősítse a versenyt, hozzájárulva a még innovatívabb szolgáltatások megjelenéséhez és a hálózatfejlesztések további gyorsulásához. A magyarországi digitalizáció felerősítése, a piaci verseny élénkülése egyértelműen előnyös az egész országnak, így a lakossági és az üzleti ügyfeleknek egyaránt - jegyezte meg Read.

A cég szerint a Vodafone Csoport Magyarország iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a vállalat aktívan részt vesz a második fázisába lépő Digitális Jólét Program megvalósításában, tagja az 5G Koalíció igazgatóságának és alapító tagja a Mesterséges Intelligencia Koalíciónak, illetve a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal elkötelezetten támogatja a digitális oktatás fejlődését az országban.