Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napilap szerint több szálloda sorsa is a CIB Bank kezébe kerülhet, mert egyes vélemények szerint ez a bank az ország legnagyobb szállodatulajdonosa, azaz a hotelek talán legnagyobb hitelezője - eddig olyan szállodák landoltak nála, mint például a hévízi Roger, a siófoki Casa Perla, a tarcali Andrássy Kúria vagy a zalakarosi MenDan. A szállodák főbb finanszírozói között szerepel még az Erste, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank vagy a Magyar Fejlesztési Bank is.

A hotelek és a bankok jelenleg ellenérdekeltek a hitelek bedőlésében, hiszen nincs olyan likvid piac, ahol a hotelek értékesíthetők lennének - állította a lapnak egy befektetési tanácsadó, aki azt is hozzátette, hogy ha egy bank mégis bedönti a problémás ügyfelét, akkor az a hotel leánycégein keresztül általában saját portfólióba veszi, majd az üzemeltetővel működteti tovább, azaz arra törekszik, hogy a hotel legalább veszteséget ne termeljen, a kihelyezett hitel pedig megtérüljön.

A Magyar Nemzet azt állítja, hogy a CIB Bank a bedőlt hotelek ügyében jelentős mértékben érintett - a piac náluk már egy hotelekből álló ingatlanalap létrehozását vizionálja. A CIB kommunikációs osztálya ezt a hírt nem erősítette meg a lapnak, viszont annyit közölt, hogy minden lehetőséget számba vesznek az ilyen ingatlanokhoz kapcsolódó veszteség minimalizálása érdekében, vagyis rövid és középtávon készek hoteltulajdonosként fellépni, ezt követően az ingatlanokat befektetőknek adnák el. Amíg viszont ez bekövetkezne, addig a bank üzemben szeretné tartani a szállodákat - írja a lap.

A bajba került szállodákat most csak olcsón lehet értékesíteni, a tulajdonosok által kért és a befektetők által ajánlott árak között nagyon nagy a különbség. Abban az esetben viszont, ha a szálloda finanszírozása viszonylag olcsó volt, a bankok a szállodák piaci ár alatti értékesítésével is könnyen visszaszerezhetik a hitel értékét. A szállodatulajdonosok ezért sérelmezik , hogy egyes bankok - amennyiben ők tulajdonosaivá is válnak az adott szállodának - a hozzájuk kötődő cégeken keresztül fel vásárolhatják a saját követeléseiket. Emiatt pedig több szállodatulajdonos is azt fontolgatja, hogy a pénzügyi felügyelethez fordul - írja a Magyar Nemzet.

A szállodatulajdonosoknak emellett még az sem tetszik a CIB Bank esetében, hogy a pénzintézethez kerülő hotelek egy részének üzemeltetését az a társaság végzi, amelyet a bank hiteljóváhagyással foglalkozó ügyvezető igazgatójának testvére vezet.

A Magyar Nemzet írása szerint gond az is, hogy a hotelek egy része azt az időszakot, amíg egy olyan piaci fordulat bekövetkezne, amelynek során végre emelkedhetne az ingatlan ára, hiteleinek átütemezésével is át tudná vészelni. Csakhogy erre meg a bank nem mindig hajlandó.

Egyes szállodatulajdonosok arról számoltak be a lapnak, hogy ki vannak téve a bank akaratának, és bizonytalannak érzik jövőjüket, hiába van érvényes szerződésük a pénzintézettel és nincs elmaradásuk. A lap cikke említ olyan példát is, ahol a tulajdonos úgy érzi, hogy a bank egyenesen hagyná bedőlni a szálloda hitelét, hogy a hotel "potom összegért a bank holdudvarába kerülhessen, a későbbiekben pedig értékesíthető legyen".