Paprikaügy: délután várható gyorsmérleg

Az ÁNTSZ semmiféle felvilágosítás nem adott paprikaügyben, a hatóság munkatársa szerint leghamarabb delután tudnak információval szolgálni. A Gazdasági Versenyhivatalnál elmondták, hogy az ügy nem tartozik a hatáskörükbe, a Fogyasztóvédelmi Felügyelet az illetékes. Utóbbi már megkezdte az ellenőrzéseket, amelyek gyorsmérlege dél körül várható.
Csernátony Csaba, 2004. október 28. csütörtök, 11:29
Fotó:

Az agrártárca illetékese a NAPI Online-nak elmondta: a mostani botrányt egy 60 mázsányi paprikaszállítmány vizsgálata nyomán robbant ki, de azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mekkora mennyiségű paprikát érinthet a mérgezés. Az ÁNTSZ vizsgálatának lezárultáig minden dél-amerikai importtermék zár alá került, függetlenül attól, hogy mérgezett-e, vagy sem. Az FVM egyelőre nem tervez különösebb intézkedést, ám a határra telepített növényvédelmi állomások a jövőben fokozottabban fogják vizsgálni a harmadik országból származó áruk minőségét.

A paprikabotrány miatt a szokottnál nagyobb rámolással kezdték a mai napot az élelmiszer-kereskedelmi cégek is.
A Tesco egységeiben a kormányhatározatnak megfelelően éjfélkor levették a polcokról betiltott termékeket. Danks Emese NAPI Online-nak elmondta: a folyamatosan egyeztetnek az Állami Népiegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, és a hatóság által kifogásolt terméket kivonják a forgalomból, a vizsgát teljesítő paprikákat pedig visszahelyezik a polcokra. Az áruházlánc kommunikációs vezetője az intézkedés kapcsán felmerülő pluszköltségek mértékéről, illetve az esetleges kártérítés kapcsán egyelőre nem adott információt.

Az ország egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a CBA Kft. is bevonta a gyanús árukat. A cég kereskedelmi vezetője közölte: az utasítás szerint valamennyi fűszerpaprikát tartalmazó terméket ki kell vonni a forgalomból. Ez több száz terméket érint, többek köztük a gulyáskrémet, az Erős Pistát, illetve a különböző ételízesítőket is. Az ellenőrzés nyomán egy nagyobb CBA-egységben 12 négyzeteméter polcfelületet kell kiüríteni, ami komoly károkat okoz a társaságnak. Neubauer Katalin szerint elsősorban a gyártók érdeke, hogy mihamarabb megkezdjék az általuk előállított termék vizsgálatát.

A SPAR Magyarország Kft. eddig nem kapott hivatalos értesítést a kormány paprikaügyben hozott döntéséről, ám a cég tegnap este maradéktalanul visszavonta teljes hálózata összes üzletének polcairól a szóban forgó termékeket - áll a társaság közleményében. A mérgezést a társaság sajátmárkás termékeinél ki lehet zárni, mert azokat a cég a minőségbiztosítási rendszeren keresztül szigorúan ellenőrzik. A kft. most induló saját húsüzemében is csak alaposan bevizsgált és minősített paprikaőrleményt használnak fel.


A napi 100 ezer adag ételt készítő, főleg iskoláknak szállító Junior ma hajnalban értesítette az általa működtetett konyhákat, hogy ne használják ízesítésre a paprikát, noha nem a mérgezett terméket forgalmazó társaságoktól rendeli meg ezt a fűszerpaprikát - mondta el a NAPI Online kérdésére Román Péter vezérigazgató. A társaság első embere a kedélyek megnyugtatása végett hozzátette: az egészségügyi miniszter által említett veszélyes szint töredékét szokták felhasználni az ételek készítésekor. A paprikabotrány okozta károk felmérése folyamatban van, s a későbbiekben döntenek arról, hogy kitől követelik vissza az ebből fakadó bevételkiesést - fogalmazott a vezérigazgató.
A piac meghatározó ételkiszállítója, a Food Express nem állította le a kérdéses fűszer használatát. A cégnél elmondták: minőségi beszállítótól szerzik be a porpaprikát, s ezt garancialevéllel tudják bizonyítani. A kétkedő fogyasztók számára a Food Express területi képviselői bemutatják a biztonságos származásról szóló dokumentumot. A magyar kézben lévő társaság egyébként nem nőtt meg a lemondások száma a botrány kapcsán, azok az átlagos szinten vannak továbbra is.

A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes pirospaprikát és az ilyen fűszert tartalmazó keverékeket visszavonatja az üzletek polcairól és hatósági eljárást indít a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. a Szegedi Fűszerpaprika Rt. és a sükösdi Házi Pirospaprika Kft. ellen.
A pirospaprika-bevonásra amiatt kerül sor, mert az üzletekben kapható termékekben a megengedettnél nyolcvanszor több, májrákot okozó méreganyagot - aflatoxint - találtak. Az őrleményt a cégek Dél-Amerikából importálták. Pánikra ugyanakkor úgy tűnik, nincs ok, mint Rácz Jenő egészségügyi miniszter közölte: akkor lehetnek káros hatásai a mérgező anyagnak, ha valaki a szennyezett fűszerből legalább fél kilót elfogyaszt. Az a fűszerpaprika ugyanakkor fogyasztható, amelynek szavatossági ideje 2005. április 15. után jár le.
Az ÁNTSZ közleményben hívta fel az élelmiszer kereskedelmi vendéglátó és közétkeztető egységek vezetőinek figyelmét, hogy üzleteikben a fűszerpaprika és az azt tartalmazó fűszerkeverékek forgalmazását, illetőleg felhasználását azonnali hatállyal függesszék fel. A korlátozás ideiglenes: addig hatályos, amíg a szolgálat egyértelmű állásfoglalásban közzé nem teszi azokat a tételeket, amelyek forgalmazhatóak, illetve felhasználhatóak.

HOZZÁSZÓLÁSOK