Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az erős marketingtevékenységnek köszönhetően a magánnyugdíjpénztáraknál a pénztárt váltók száma az idei első negyedévben csak 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így a tagok csupán kis hányada realizálta a múlt év veszteségeit - állapította meg a Stabilitás Pénztárszövetség. Az összes taglétszámhoz viszonyítva a pénztárt váltók aránya 3,5 százalékra emelkedett.

A Stabilitás - mint a pénztári szféra legnagyobb képviselője - most először rukkolt elő negyedéves szektorelemzésével, amely egyébként jókora késéssel követte a pénzügyi felügyelet által közzétett adatsort. A tájékoztatóból kiderült: első negyedévi hozamteljesítményükkel a szövetség tagjai sem igazán dicsekedhetnek.

A Stabilitásnál azonban úgy vélik, már reális esély látszik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak. A második negyedévi hozamok alapján ugyanis ez az időszak vélhetően több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek lesz minősíthető.

Ezt a várakozást támasztják alá lapunk számításai is, amelyek a PSZÁF honlapján kötelezően közzétett nettó eszközértékek alapján készültek. A magánpénztári szektornak eszerint a második negyedévben 9,2 százalékos hozamot (ez éves szinten 37 százalék lenne) sikerült átlagosan elérni.

A különböző kasszák és portfóliótípusok között azonban jókora az eltérés. Toronymagasan a Quaestor növekedési portfóliója teljesített a legjobban, a legrosszabbul pedig az AXA szintén növekedésije muzsikált. A pénztárak között (mint ez az élboly és a sereghajtók adataiból is látszik) az előzetes várakozásoknak megfelelően rendkívül nagyok a különbségek.

A mostani piaci körülmények között az egyik negyedévben még abszolút vezető kasszából könnyen válhat sereghajtó, de ez fordítva is bekövetkezhet. Ebben az időszakban ráadásul a portfóliók kockázat szerinti besorolása sem mindig mérvadó. Mint ugyanis a Stabilitás megállapítja elemzésében: az első negyedévben a hazai állampapírpiac gyenge teljesítménye is rendkívül nagy nyomást gyakorolt a nyugdíjpénztári portfóliók hozamára.