Páratlan dologra készül Budapesten a világcég

Csaknem egy időben két új áruházat is nyit a Hennes & Mauritz (H&M) AB. A svéd központú ruházati cég a pesti belváros éveken át üresen álló, neves épületében, a Vörösmarty tér sarkán álló egykori tőzsdeépületben nyitja meg budapesti főüzletét (flagship store).
Szakonyi Péter, 2015. október 29. csütörtök, 07:08
Fotó: Napi.hu

Frontális támadást indít karácsony előtt a H&M Budapesten. A svéd központú ruházati áruházlánc a Napi.hu értesülései szerint csaknem egy időben két áruházat is avat: egyet a Vörösmarty téren, a másikat pedig az Andrássy úton. Az előbbiben három szinten a cég szinte teljes áruválasztékát lehet majd kapni, míg az másikban az egyik albrandje, a COS csúcskategóriás márka ruházati cikkeit és kiegészítőit forgalmazzák majd.

Úgy tűnik, a svéd óriás megjelenésével rendeződik a Vörösmarty tér és a Váci utca sarkán álló, a rendszerváltás utáni időszakban a tőzsdének is helyet adó palota sorsa (Váci 1 üzletház). A pazarul felújított épület ugyan évekkel ezelőtt elkészült, de a beruházó Orco Property Group csődje miatt egyre húzódott az épület hasznosítása. A több mint 10 ezer négyzetméteres áruháznak kialakított épületnek csak a földszintjén nyílt meg négy üzlethelyiség: a Hard Rock Cafe, a Szamos kávéháza, egy lengyel és egy nemzetközi divatárubolt. Az épületet felszámolásból - a közeli Szervita téri garázzsal együtt - a magyar Horizon-cégcsoport vásárolta meg idén nyáron.

Évek óta keresték az ideális helyszínt

Az épületet eredetileg is áruházi funkcióra szánták, így jelentős belső átalakítás nélkül tudja megnyitni itt a flagship store-ját, azaz budapesti főüzletét a H&M. Lapunk korábban több ízben is beszámolt, hogy a svédek évek óta keresték az ideális helyszínt: két évvel ezelőtt az Andrássy úton az Oktogonhoz közel foglaltak le egy 3 ezer négyzetméteres üzlethelyiséget, de végül elálltak ennek bérléstől.

A svéd divatcég legfrissebb jelentése szerint szeptemberi eladásaik 11 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt hónap végén a H&M-nek 3733 üzlete működött világszerte - egy évvel korábban még csak 3338-at számláltak.

Idén az utolsó negyedévben várhatóan 240 új üzletet nyitnak - vagyis naponta három boltra kerül H&M cégér. A társaság a hagyományos üzletek mellett rohamosan bővíti online hálózatát is, hamarosan Oroszországban és Svájcban is kezd. Az év végéig 23 országban lehet így vásárolni - ez bővül újabb hat országgal 2016-ban.

Ezt követően 2015 elején az Il Bacio di Stile pazarul átalakított áruház épületét szemelték ki, tudván, hogy a Gattyán György tulajdonában levő luxusáruház hamarosan bezár - ez végül idén nyáron be is következett. Ez az üzlet értesüléseink szerint a svédek által kínált alacsony bérleti díj miatt hiúsult meg.

Nagy a titkolózás

A Váci 1-ben kialakítandó szuperáruházról egyelőre nagy a titkolózás: sem a svéd cég központja, sem magyar vállalata, de még a bérbeadó cég képviselője sem nyilatkozik - számos megkeresésünk ellenére. A bérbeadó-tulajdonos a DVM Group, amely az elmúlt években több jelentős ingatlanügytettel szerzett figyelmet. A csoporthoz tartozó Horizon-Efpartners Kft. vette meg a Váci 1-gyel együtt a Szervita téri parkolóházat  és a DVM Grouphoz köthető az Eiffel Palace irodaház fejlesztése, majd eladása is. (Az utóbbi esetben a vevő az MNB volt, amely nettó 45,3 millió eurót adott a belvárosi luxus irodaházért.)

Az sem ismert hivatalosan, hogy mit tervez a H&M az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán. Ingatlanpiaci hírek szerint az almárkaként működő, luxusruházati cikkeket forgalmazó COS nyit ott hamarosan. (Ezt szerdai fényképfelvételünk is igazolja.)

Az ominózus 800 négyzetméter alapterületű üzletben korábban a Dolce & Gabbana budapesti boltja működött. Annak bezárása után a német Boss férfiruha cég akart ott exkluzív üzletet létrehozni, ám ők az Il Bacio di Stile bezárásának hírére visszakoztak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antimigrans, 2015.10.29 11:39

@IVPetya1: ő, vagy egy hataloméhez politikus és talpnyalói.


.igaz ,tehát jó a helyzet ,vagyis az ellenzék-és az itteni ballib

bérkommentelők hazudnak-buták -vagy pénzért buták !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

IVPetya1, 2015.10.29 11:34

Ki ismeri jobban Magyarország gazdasági helyzetét? Egy eladni kívánó kereskedő, vagy egy hataloméhez politikus és talpnyalói.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antimigrans, 2015.10.29 09:58

..jön a luxus áruház ..,akkor nem menekül a tőke ...,meg lesz ilyenekre kereslet ,úgy gondolják ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html