Újabb autóslehúzás Budán? - Már büntetnek

Rohamtempóban vezetett be úgynevezett tárcsás parkolást a II. kerületi önkormányzat éppen ott és akkor, amikor a környéken megnyílt egy Lidl-áruház nagyon kis parkolóval és a sokak által felháborítónak tartott fizetős rendszerrel. A Lidl azóta enyhített, a II. kerület pedig - két óra után vagy a tárcsa hiányában - büntet.
Szász Péter, 2018. július 27. péntek, 19:15
Fotó: Pixabay

Érdekes adalékkal szolgált a Napi.hu egyik olvasója a Máriaremetei úti Lidl-áruház megnyitásáról szóló cikkünkhöz. Lapunk nemrég írt arról, hogy a diszkontáruház az első héten rögtön ezer forint parkolási díjat szedett azoktól a vásárlóktól, akik nem hagytak legalább négyezer forintot a kasszánál. A lakók felháborodására a szabályok sokat "szelidültek", egy óra már minden vásárló számára ingyenes.

A cég azzal indokolta a szigorú parkolási szabályozást, hogy a területen mindössze 32 autó fér el.

Így tehát Hűvösvölgyön a környék parkolása a II. kerületi önkormányzat szerint is igen problémás. A helybeli és az agglomerációból érkező autók miatt pillanatok alatt megtelnek a parkolók, miközben a hűvösvölgyi végállomás fölött található, fizetős p+r parkolóban még napközben is akad szabad hely. Nemrég épült egy új 80 férőhelyes ingyenes parkoló is a Népkert területén, ami a reggeli órákban szintén gyorsan megtelik - írta az önkormányzat korábban az oldalán.

Aki a környékre megy, akár ügyet intézni, vásárolni, vagy csak a játszótérre, nagyon nehezen talál magának helyet.

Erre találta ki az önkormányzat, hogy kísérleti jelleggel korlátozott várakozási övezetet alakít ki a következő helyszíneken:

  • a Hidegkúti úttól kezdődően U alakot képező Bátori László utca-Toldi Miklós utca-Ördögárok utca útvonalon,
  • a Máriaremetei út Vezér és Bükkfa utca közötti szakaszán
  • és a Rezeda utcai önkormányzati parkolóban.

A korlátozott időszak hétköznap reggel 8 és délután 6 között, illetve szombaton 8-12-ig tart.

Az első két órában nem kell fizetni, azt hogy az ember mióta parkol egy tárcsával kell bizonyítania. Ez a tárcsa pedig nem más, mint egy kör alakú papír vagy műanyagdarab, amelyen be kell állítani a parkolás kezdetének időpontját. A tárcsák kereskedelmi forgalomban kaphatók.

Akinek nincs tárcsája, vagy tovább parkol a megengedettnél, azt a városrendészek megbüntethetik, vagy fel is jelenthetik. A bírság pedig 5-50 ezer forint lehet.

Maga az intézkedés július 2-án lépett életbe azzal, hogy az első két hétben nem büntetnek, csak figyelmeztetnek. A türelmi idő pedig július 16-án lejárt, éppen négy nappal azután, hogy a Lidl megnyílt. Az önkormányzat azt ígérte, hogy a rendszert szeptember végén felülvizsgálják, addig pedig tájékoztatják a lakókat.

A Napi.hu egyik olvasója szerint - aki egy helyi üzletbe érkezett autóval - a tájékoztatás nem lehetett túlságosan alapos. Őt az üzlet dolgozója megnyugtatta, hogy a környéken nem kell fizetni. Később, mikor megtalálta az autóján a büntetést, próbált tárcsát vásárolni, de az egyetlen bolt - ahová ki volt írva, hogy tárcsa kapható - éppen zárva volt.

Lapunk kereste az önkormányzatot, hogy volt-e összefüggés a Lidl nyitása és a tárcsás parkolás bevezetése között, miként tájékoztatták a lakókat és a helyi vállalkozókat az új rendszerről, miért csak két hét volt a türelmi idő és miért nem lehet hagyományos parkolást bevezetni. Amint választ kapunk, a cikket frissítjük.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2018.07.29 07:37

Hasonló megoldás van az Újpest-Városkapu metrómegállónál található Lidl áruháznál.
Nem lehet ellene mit tenni, a parkoló állítólag az önkormányzat tulajdona az üzletház előtt.
Annyi kedvezményük van, hogy az áruházban a parkolási díj utólag levásárolható! (az viszont a Lidl kára).
Érdekesség, de a közterületek ilyetén jellegű tulajdonos-jogi megtámasztása miért nem működik (pl. a járdák esetében), mikor azok általános napi takarítása, avagy télen a "kötelező" hó, jég és sikosság-mentesítése van? Olyankor egyből a társasházat kezelőket és az ingatlantulajdonosokat basztassák!

Igazából NAGY SZEMÉTSÉG az egész parkolósdi hercehurca, hiszen az önkormányzat jogilag így valójában munka nélkül szerez bubás jövedelmet a túl sokat és sokszor kiszipolyozott autósoktól!
Az ilyen helyi jövedelem-szerzéseket énszerintem államilag már rég min. 95%-os adókulccsal kéne sújtani!
Az egyetlen beruházásuk ott valójában egy parkolóóra (és netán egy-két parkolóőr bére).
Aztán szedik be a nagy zsét - háborítatlanul!
Sajnos de valóságos, ez van itt kérem országszerte! Mindenütt az etikátlan és az általuk megmagyarázott törvényekkel való nagy lenyúlás!
Szlovákia ebben bizony nagyon előttünk jár. Ott mindenütt lazán eltörölték a kötelezően díjfizetős parkolást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fifibacsi, 2018.07.28 11:15

Jó és teljesen korrekt megoldás. Két hétig szankció sem volt, csak figyelmeztettek. Azzal, hogy valaki nem tájékozódik, vagy hogy ellenőrzés nélkül aszerint jár el, amit mások mondanak neki (ingyen van..), nem lehet mit kezdeni, és arra a rendszer sem lehet tekintettel, különben okafogyottá válik. Ha valakinek még nincs tárcsája, akkor ne akarjon abba a parkolóba állni; álljon be egy fizetős helyre, szerezze be a tárcsát/korongot, és úgy vegye igénybe már az időkorlátos ingyenes parkolót.
Jó lenne, ha ezt a megoldást mások is, több helyen is alkalmaznák, könnyebbséget jelentene mindenkinek, aki valamilyen ügyet intézni jár az autóval (ha muszáj), és csak rövidebb időre szeretne leparkolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html