Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Parlagfűmagot tartalmazó madáreledel-szállítmányok kerültek forgalomba Európa tizenegy országában, köztük Magyarországon. A szóban forgó termék Németországból jött és kizárólag a Fressnapf-üzletekben kapható. - figyelmeztetett csütörtökön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A madáreledel parlagfűmag-tartalma kilónként 140 milligramm, ami jóval meghaladja az kilónként 50 milligrammos határértéket. A Nébih a figyelmeztetés mellett közölte azt is, a takarmányokban (állateledelekben) előforduló parlagfűmag állatokra nem veszélyes.

A termék pontos paraméterei:

Terméknév: Fit+Fun Funny Meal Wellensittichfutter (hullámos papagájoknak szánt eleség)

Tételazonosító: 16277

Kiszerelés: 1000 g

Minőségmegőrzési idő: 14/04/2018

Származási ország: Hollandia

A hatósági parlagfű-kisokosból kiderül, hogy a takarmányból származó és a magból kikelő parlagfű a környezetre közvetlenül káros, míg humán-egészségügyi szempontból közvetett hatása van. A parlagfű egyébként az egyik legismertebb gyomnövény hazánkban, mind mezőgazdasági, mind humán-egészségügyi szempontból komoly károkat okoz. A parlagfű-allergia tünete lehet többek között tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, kipirosodás, szájnyálkahártya irritáció. A parlagfűre allergiásoknál keresztallergia is kialakulhat számos friss zöldség, vagy gyümölcs - például banán, dinnyefélék, citrusfélék, cukkini, uborka - fogyasztásakor.

A parlagfű kelése a szántóföldeken már áprilisban megkezdődik. A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani - áll a nébihes tájékoztatóban.

A címlapkép illusztráció. Forrás: Hector Guerrero / AFP