BUX
40021

Parragh: még sérülékeny állapotban van a gazdaság

A kézműipari szakmáknak igen jelentős a szerepe az önfoglalkoztatásban, az iparszerűen dolgozó mesterek pedig több, általában három-öt munkavállalónak is állást adnak kisvállalkozásaikban - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki szerint a kedvező változást csak remélni lehet; a magyar gazdaság "még mindig sérülékeny állapotban van".

MTI-Eco, 2011. szeptember 3. szombat, 12:49

A válság a 221 magyarországi kézműipari szakma gyakorlóinak teljesítményét is visszavetette, termékeik, szolgáltatásaik iránt csökkent a kereslet az immár hat éve tartó fogyasztás-visszaesés, vagy stagnálás következtében - fogalmazott a kamarai vezető a kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében címmel Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn rendezett konferencián.

Egyelőre - folytatta - a kedvező változást csak remélni lehet a kézműipari termelésben is, mivel a magyar gazdaság "még mindig sérülékeny állapotban van".

Parragh László megemlítette: a kereskedelmi és iparkamara - amellyel tíz éve egyesült a kézművesek korábbi érdekvédelmi szervezete - igyekszik segíteni a hagyományos és iparszerű kézműipari szakmák művelőinek talpon maradását, támogatja piacra jutásukat, vásárokat szervez és mesterképzést biztosít számukra. Örvendetesnek nevezte, hogy a kézművesség régi hagyományai a nehéz helyzet ellenére is megmaradnak, sőt erősödnek, s a termékek, szolgáltatások egyre nagyobb szerephez jutnak az idegenforgalomban is, a különböző fesztiválokon és vásárokon nő a kereslet a kézműves munkák iránt.

Huray Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a nyírségi kézműves tagozat vezetője elmondta: a régióban mintegy ötezer azoknak a száma, akik 110 szakmában a kézműiparból élnek. Az építőiparban regisztrált szabolcsi kézművesek vannak a legtöbben, e szakmában négyezernél több a nyilvántartott mesterek száma. Az önfoglalkoztatás mellett jelentős azoknak a száma, akik kisvállalkozást működtetnek, 3-5 alkalmazottal. A nyírségi kamarai alelnök elmondta, hogy a térségben a becsült adatok szerint mintegy 5 milliárd forint termelési értéket állítanak elő a kézműves mesterek évente. Ez nem kevés - hangsúlyozta - hiszen halmozottan hátrányos helyzetű megyéről van szó, ahol az egy lakosra jutó teljesítményérték 2011. első negyedévében az országos átlagnak csak a 42 százaléka volt, miközben a munkanélküliségi ráta meghaladta a 21 százalékot.