Parragh: százmilliárddal javult a vállalkozók pozíciója

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezésére a kormány 2014-ben több olyan intézkedést is hozott, amelyek együttesen 120-150 milliárd forinttal javítják a vállalkozói szféra helyzetét, ami kedvezően befolyásolja a 2015-ös kilátásokat - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek a kamara idei tevékenységét értékelve.
MTI, 2014. december 28. vasárnap, 10:25
Fotó: Napi.hu

Az MKIK erős, befolyásos köztestületté vált az elmúlt évek során, véleményére figyelnek a gazdaság szereplői, a politikai döntéshozók, és ha ez az állapot tartós marad, akkor szerinte európai kamarai rendszerről lehet beszélni - véli Parragh László. A kamara 2014. évi eredményei között említette, hogy sikeresen léptek fel a kormánynál a Szép-kártya tervezett megadóztatásának enyhítéséért, a felsőoktatás átalakításáért, a készülő közbeszerzési törvény egyszerűsítéséért. Az év második felében nyolc állami szervezettel kötöttek megállapodást adatbázisok átadásáról az üzleti élet biztonságát erősítő egységes információs rendszer létrehozása érdekében.

Stratégiai jelentőségűnek értékelte a kamara duális képzésben elért eredményeit: a szakmunkásképzők már bevezették, a felsőoktatási intézmények pedig fokozatosan vezetik be a gyakorlatorientált képzést. Egyebek között ennek is köszönhető, hogy a fiatal magyar szakmunkások eredményesen szerepelnek a nemzetközi szakmai versenyeken - jegyezte meg, hozzátéve: nemzetközi siker, hogy Magyarország rendezheti meg a térség országai közül elsőként 2018-ban a Fiatal Szakemberek Európa Bajnokságát, az EuroSkills versenyt.

Parragh László kiemelte, hogy a kormány elfogadta a kamara álláspontját az uniós források felhasználására, és a 2014-2020-as időszakban a keret 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja, fókuszba állítva a növekedést, a foglalkoztatás, a termelőkapacitások bővítését, a fenntarthatóságot.

Az uniós források kihelyezésében, a vállalkozások finanszírozásában a kamara a KAVOSZ Zrt. által gondozott Széchenyi Kártya Programban is aktívan vesz részt - emlékeztetett Parragh László. Az MKIK ez évi tevékenységének fontos területe volt az is, hogy hozzájárult a vitás kérdések rendezésében a békéltető testületek és a választott bíróság működtetésével.
A kamara külgazdasági tevékenysége erősödött az idén, az MKIK képviselője meghívást kap minden kétoldalú gazdasági vegyes-bizottsági ülésre, a külföldre utazó kormányzati delegációkba - mutatott rá Parragh László.

Szólt arról is, hogy az MKIK és a Nemzetgazdasági Minisztérium között 2012-ben létrejött támogatási szerződés alapján a kamara évről évre pályázatot ír ki külföldi megjelenés támogatására. Az idén 183 pályázatot fogadtak el, 21 területi kamara, valamint 12 viszonylati tagozat 278 millió forint támogatás kapott, ezzel 5 ezer vállalkozás részvételét segítették nemzetközi rendezvényeken. Az MKIK folyamatosan bővíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat segítő tagozati rendszerét is, legutóbb német tagozatot hoztak létre.

A magyar gazdaság teljesítményét értékelve Parragh László kiemelte, hogy 2014-ben a makrogazdasági mutatók jók, jelentősen nőtt a foglalkoztatás, bővültek a beruházások, a belső fogyasztás, az export, és defláció van. Jövőre kedvező esetben a GDP növekedése meghaladhatja a 2008. évi válság előtti szintet, azaz a "visszatérés" éve lesz - mondta. A biztató folyamatok mellett ugyanakkor felhívta a figyelmet az ukrán és az orosz helyzet bizonytalansága miatti kockázatokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bernstein, 2014.12.28 22:56

@htszht: a civil öntudat szedercsíra állapotban van - látható az éveket késett harmatgyenge tüntetésen és annak zéró következményén.

Kis túlzással az Egyenlítői-Guinea-i forgatókönyv is átmegy 2/3-ad támogatással.

Ja és az ilyen parragh féle útonállók bármikor bármilyen szerepet szívesen elvállalnak benne. Az érdek képviselet annyira távol áll a tőle, mint kristályápohár a fekete lyuktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.12.28 19:24

Orbán és Parragh...hogy Parragh mint a Kamara elnöke fellépjen Orbánnal szemben?? Ugyan..marhaság. Nem is azért van ott ez a kurafi. Orbán embereinek kellenek a jó állások, azért van ő is ott. Esze ágában sincs "segíteni" a vállakozásokat, akkor OV jól seggbe rúgná.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.12.28 19:20

hatszhat
Mi az hogynem sok az ötezer, itt 1millószor 5000-ről van szó, a dolognak ugy kellene müködnie, hogy kimutatható haszna legyen minden vállalkozónak az 5000-ből, azaz munkát fektessenek be a vállakozások javításáhozne rontsa a vállakozást, nemhogy nem is sok, mikor alibi tevékenységet folytatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2014.12.28 19:12

"bukott csempeárus udvari péniszkényeztető":-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ez jó volt!

Schönen Abend noch
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2014.12.28 19:05

@bernstein:

A civil öntudatot ott látni nap mint nap tntetni.
Ők is a pattintottak?...
A kamara lényege pontosan az, hogy nincs állami felügyelet alatt hanem az iparosok szövetkeznek és képviselik magukat az állammal szemben (vagy akár mellette).
Kérdezem én: hazánkban mely iparosok fognak össze, hogy közös érdeküket egységesen képviseljék?...ha jól látom mindegyik ellenfelet, ellenséget, konkurenciát lát a másikban.
Ez Orbán célja?...akkor nyíltan kimondhatjuk: Orbán a külföldi multik oldalán áll teljes mellvérttel a magyar kkv-kal szemben.
Akkor Orbán most az Önök embere?...olyan katyvasz az egész mint a tüntetések céljai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html