Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerésztudományi Karán, míg tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak.

Hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint az újonnan nyilvántartásba vettek létszámára is ez jellemző - mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a napilapnak. Az elmúlt években a munkaerőhiány a gyógyszertárakat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre. A Szinapszis Kft. kutatása szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken. Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Érzékenyen érinthet több gyógyszertárat is 2025-től az előírás, amely szerint csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik - mondta Marjai Tamás. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek élveznek majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket. A HGYSZ azonban jogszabály-módosítást javasolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), mondván: méltányosabb lenne a szabályozás, ha a gyógyszerészek nagyobb része kapna mentességet.

Évente 450-460 gyógyszerészhallgatót vesznek fel a hazai orvosegyetemek gyógyszerész karaira, a lemorzsolódás pedig 20 százalék körül van - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke egy korábbi háttérbeszélgetésen.