Tudja, mennyit keres egy patikus?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) megítélése szerint a gyógyszertárak többségének stabil, hosszú távú működése biztosított, de a patikában dolgozók átlagbérét emelni kell és garantálni a kisforgalmú patikák működtetési feltételeit - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. március 3. kedd, 16:59
Fotó: Pixabay

2018-ban a 2315 közforgalmú gyógyszertárat 1870 vállalkozás működtette (bt., kft., rt. vagy egyéni vállalkozás), a patikák nettó árbevétele 2018-ban 672,5 milliárd forint volt (2017-ben 671,6 milliárd) - mondta Sohajda Attila, az MGYK alelnöke a közforgalmú patikák gazdasági helyzetéről készült kamarai elemzés adatait ismertetve.

A gyógyszertári vállalkozások fedezeti bevétele 152,6 milliárd forintot tett ki a 2017-es 140 milliárdhoz képest. Ez a növekmény a kamara szerint a vény nélkül kiadható gyógyszerek és egyéb termékek árrésének emeléséből adódott. Ez a kis vidéki gyógyszertárak jövedelmezőségét azonban - ahol korlátozottabbak a marketinglehetőségek - kevésbé kompenzálja.

Az adatok azt mutatják, hogy a gyógyszertárak többsége stabilan, biztonságosan működik a készletek értéke meghaladja a szállítói tartozásokét, ami a stabil működés egyik záloga - tette hozzá Sohajda Attila.

2018-ban a gyógyszertári vállalkozások bérhelyzete valamelyest javult 2017-hez képest; akkor az egy főre jutó havi bruttó átlagbér 252 ezer forint volt, míg 2018-ban 263,6 ezer forint. Sohajda Attila szerint azonban a gyógyszertári vállalkozásoknál a bérezésben 2016-tól változatlan a lemaradás a nemzetgazdasági és az egészségügyi ágazathoz képest is. A legkisebb vállalkozások esetében, tehát a 18 millió forint havi forgalom alattiaknál a bérszint alig éri el a garantált bérminimum és a minimálbér jelenlegi összegét - jegyezte meg.

A köztestület szerint központi intézkedésre van szükség ahhoz, hogy az ágazat gazdasági működőképessége továbbra is biztosított legyen és az ágazati bérviszonyok igazodjanak a nemzetgazdasági és az egészségügyi szféráéhoz. A vidéki kisforgalmú patikák helyzete kiemelten fontos, hiszen ezeket a gyógyszertárakat nem csak a jövedelmezőség és a bérezés problémái sújtják, nehezen találnak elég szakembert is.

Hankó Zoltán kamarai elnök hozzátette: a patikai árrésrendszer korrekcióra szorul, ezenkívül a kistelepüléseken működő patikák, illetve a fiókgyógyszertárak működési célú támogatását növelni kellene, az orvosi kézigyógyszertárak működtetését pedig a praxisfinanszírozás keretében kellene megoldani. Ösztöndíjat és letelepedési támogatás bevezetését is szorgalmazzák azoknak a szakgyógyszerész-jelölteknek, akik a diploma megszerzése után vidéken vállalnak munkát.

A kamara szerint a béremelés, az államtól kapott egyéb juttatások és az árrésrendszer korrekciója 10-15 milliárd forint költségvetési forrást igényelne. A köztestület eljuttatta javaslatait az egészségügyi államtitkársághoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.03 19:44

@balikó1: volt már ebben a fórumban egy pár elmebeteg, de Ön nagy eséllyel pályázik arra, hogy mindannyiukat fölülmúlja. Ne fogja vissza hát magát, hajrá!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

balikó1, 2020.03.03 18:58

Jobban élhetnénk,mint ahogyan élünk.Kérem ,hogy fogadja el,ami teljesen ingyen van.Tisztelt Napi.hu. Ne törölje le a véleményt.Magyarországon kiképzett,Gyógyszerészek,és Egészségügyi Dolgozók ,tömegei várják,hogy dolgozhassanak az Egészségügyben,és a Gyógyszertárakban.Leírtam,hogy hogyan.(Nem kitaláltam) Ez másik országban működik.Ha a cikk lényegéval,szemben van a jó folytatás. Az miért csak negatív komment? A Trágár semmi az azonnal megjelenhet?Legalább egy közepes oldalt össze állíthatna a T Napi.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

balikó1, 2020.03.03 17:38

-Jéé! Beírtam ide a véleményemet,és elszállt.Komoly probléma lehet ez az oldal.Süketek párbeszéde az minek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html