A Napi Gazdaság cikke

Sok patika bezárásához, így a gyógyszerellátás minőségének romlásához vezethetnek a Széll Kálmán tervhez kapcsolódó, gyógyszerforgalmazást érintő törvényi változások − hívta fel a figyelmet Kinics László, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének alelnöke. A nagy értékű gyógyszerek forgalmazásának patikákból kikerülése mintegy 35 milliárd forint forgalom és 1,5 milliárdos árréstömeg kiesésével jár. Mivel utóbbi 60 százaléka a bérköltségeket fedezi, a főleg nyitvatartási időhöz kötött létszámnorma a hosszú nyitva tartású patikáknál okozhat finanszírozási gondokat.

A patikaláncok tagjainak helyzetét is rontja az új szabályozás, mivel nem patikához, hanem adószámhoz köti a szolidaritási adó megfizetését − hangsúlyozza Kinics. Ha egy vállalkozás több gyógyszertárat működtet, a sávosan progresszív adózás miatt gyakorlatilag minden tagja a maximális adósávba kerül. Ha ezt el akarják kerülni, kénytelenek szétdarabolódni. Problémásnak látja az alelnök, hogy az új szabályozás korlátozza a patikát vezető személyi jogos gyógyszerészeket, megtiltja bármilyen egyéb szerződéses munkaviszony létesítését.

Jó megoldásnak tartja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke az adószámhoz kötött szolidaritásiadó-fizetést, azt azonban elismeri, hogy ez okozhat problémát, különösen a hálózatban működő gyógyszertáraknak. Ha bebizonyosodik, hogy emiatt kell bezárni olyan vidéki kis patikákat, amelyek működése egészségpolitikai érdek, akkor támogatható, hogy az ebből befolyt bevételből részesüljenek − tette hozzá Hankó. A vidéki kis gyógyszertárak működését támogató, eddig 110-120 milliós büdzsé éppen az adózás átalakítása miatt 600 millió forintra nőhet, de emellett további 100 millióra is számíthatnak a költségvetésből. Az árrésbevételek csökkenését csak részben kompenzálhatja, hogy a preferált referencia-ársávba tartozó szerek közül a legolcsóbb expediálásakor keletkező megtakarítás egy hányadát − jövőre 2,7 milliárd forintot − visszaforgatják a gyógyszertáraknak. Hankó szerint az elektronikus recept új rendszerénél kiemelt szempont, hogy az ne korlátozza a betegek patikaválasztási szabadságát.