Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még tavaly nyáron növekedett meg jelentősen a budapesti patkánypopuláció. Ahogy azt akkor a Napi.hu részletesen bemutatta: ötvenszeresére ugrott pár hónap alatt Budapest patkányfertőzöttsége. Sokan már ebben a helyzetben abban találták meg a jelenség okát, hogy 2018-ban lecserélték a mentesítést 47 éven át végző Bábolna bió Kft.-t, mivel egy közbeszerzés után az RNBH konzorciumra. Akkor a cég vezetője lapunknak azzal magyarázta a rágcsálók létszámának gyors növekedését, hogy az átmeneti időszakban, amikor az előző cég már nem és ők még nem végezték el az irtást, akkor a patkányok háborítatlanul szaporodtak. Gyors rendezést ígért még tavaly Reisinger Mátyás, konzorciumvezető.

Viszont azóta a helyzet nem javult - ahogy az a Népszava csütörtöki cikkéből kiderül -, és egy politikai csatározás alapja lett a patkányok népességrobbanása. A Fidesz és az ellenzék is egymásra mutogat az ügyben: szerdán ugyanis a kormányoldal több képviselője nem érkezett meg a fővárosi közgyűlés közbeszerzési bizottságába, hogy megszavazzon plusz 300 millió forintot a budapesti mentesítésre. Viszont a nagyobbik kormánypárt szerint az ellenzéki képviselők felelőtlen viselkedése tehet a kilenc éve Tarlós István vezette önkormányzat tehetetlenségéről patkány ügyben. Legalábbis ezt mondta Bácskai János ferencvárosi polgármester.

Szerinte személyesen Karácsony Gergely zuglói polgármester, főpolgármester-jelölt felelőssége, amiért az "meggyőzte a képviselőtársait" arról, hogy ne szavazzák meg a szerződésmódosítást. Az ügyben Trippon Norbert, a bizottság MSZP-s elnöke jövő hét keddre rendkívüli ülést hívott össze, egyben kezdeményezte, hogy ezúttal nyíltan tárgyalják meg a főváros javaslatát, az előterjesztő ugyanis zárt tárgyalást kért - írja a lap.

Pénzt már korábban is kapott az RNBH Konzorcium: decemberben már 650 milliós pluszkeretet szavazott meg a közgyűlés. Ezt akkor rendkívüli sürgősségre hivatkozva tették, viszont a főváros így négy hónapot várt, és most próbál szerződést módosítani a konzorciummal.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatóján érthetetlennek nevezte, miért vonta el a főváros a feladatot a Bábolna Bio-tól. Kérte a szakminisztériumot és a kormány illetékes hivatalait, hogy közöljék, mekkorára nőtt a budapesti patkánypopuláció.

A korábbi irtócég, a Bábolna Bio Zrt. még decemberben levelet írt a fővárosi képviselőknek, jelezve, hogy tartja a közbeszerzésen tett ígéretét, és 235 millió forintért megoldja a problémát.