Patthelyzet a Boschnál - újabb sztrájk jön

A hétfői sztrájkot követően csütörtökön ismét tárgyalóasztalhoz ült a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. cégvezetése az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSz) képviselőivel. Továbbra sincs megállapodás Miskolcon.
K. Kiss Gergely, 2018. február 15. csütörtök, 17:03
Fotó: Reuters

A tárgyalás során a munkáltató elzárkózott a helyzet konstruktív megoldásától, sőt megkérdőjelezte a héten tartott sztrájk sikerességét - írja honlapján a szakszervezet. A Bosch álláspontja szerint ugyanis "csak egy pár munkavállaló lézengett ott", miközben a saját hivatalos adatai szerint is a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint 80 százalékuk vett részt a sztrájkban.

A szakszervezet szerint a sztrájk sikeres volt, a munkavállalók egyértelműen kifejezték, hogy elégedetlenek a munkáltató által már végrehajtott béremeléssel. (A Bosch 9 százalékos emelést kínál, miközben az ÉTMOSz 19 százalékos bérfejlesztést követel - írtuk meg korábban.)

A szakszervezet képviselői elmondták a mai tárgyaláson, hogy készek a sztrájkkövetelésétől elmozdulni, de ehhez a munkáltató részéről is szükséges a konstruktivitás. A német gyárvezetés ettől kategorikusan elzárkózott. Elmondásuk szerint éppen a nagyon alacsony - minimálbérközeli - alapbérek miatt választotta ezt a régiót 15 évvel ezelőtt a Bosch.

A mai eredménytelen tárgyalás a nyomásgyakorlás folytatására kényszeríti a munkavállalókat, így vasárnapra újabb munkabeszüntetést szervez az ÉTMOSz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.02.16 09:40

Soros küldte ránk a migráns cégeket, ezért dolgozunk rabszolgabérért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2018.02.15 17:25

a munkaerőpiaci helyzet gyökeresen megváltozott, az olcsó munkaerő korszakának vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html