Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Korábban úgy tűnt, hogy az év elején megegyezik a magyar és az orosz fél a tőkerendezésről, a magyar-orosz vegyes bizottság január végi ülésén azonban a várakozásokkal ellentétben nem születetett megállapodás, és a február 9-re összehívott rendkívüli közgyűlést is el kellett napolni.

Az előző közgyűlést követően a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács arra utasította a Malév Vagyonkezelő Kft.-t, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a garanciát vállaló Vnyesekonombankkal szemben a 2009. április 9-én lehívott 32 millió euró hiteltörlesztési bankgarancia érvényesítése érdekében, miután a Malév tulajdonosa nem tett eleget a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeinek.

A vagyonkezelő ugyanakkor felkérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, alapítói határozatban utasítsa a Malév Vagyonkezelő Kft.-t, hogy 2010. február 26-ig - az újra összehívott közgyűlésig - ne kezdeményezze a Malév Zrt.-vel szemben semmilyen jogcímen fennálló, vagy keletkező igényének érvényesítését. Ezzel szemben haladéktalanul kezdeményezze a többségi tulajdonos Airbridge Zrt.-vel szemben bármilyen jogcímen fennálló, vagy keletkező követelésének érvényesítését.

Az MNV még április 9-én lehívta a teljes bankgaranciát, ám az nem érkezett meg a vagyonkezelőhöz, később a pénzügyminiszter határozatára felfüggesztették a garancia behajtását, amit a Malévtőkehelyzetének rendezéséről folyó magyar-orosz kormányközi
tárgyalásokkal indokoltak.

A Pénzügyminisztérium a korábbi tárgyalások sikertelenségért az orosz fél egyes javaslatait okolta, amelyeket ellentétesnek tartott a magyar és az európai uniós joggal. Részleteket a tárca nem közölt, de az okok között lehet a nemzeti légitársasági státusz veszélyeztetése, illetve az EU által tiltott, állami támogatás szorgalmazása. Ahhoz, hogy nemzeti légitársaság maradjon a Malév magyar többségi tulajdonlás kell, ez pedig a kormány szándékai szerint megvalósulna.

A magyar kormány még 2009 októberében kinyilvánította, hogy kész tulajdonosi és finanszírozó szerepet vállalni a Malév további működtetése érdekében. Az akkori kormányhatározat szerint a magyar kormány feltételekkel hozzájárulna az orosz Vnyesekonombanknál lévő 32 millió euró bankgarancia elengedéséhez a Malév hosszabb távú működőképessége érdekében, és olyan módon emelne tőkét a Malévban, hogy az rendezni tudja adótartozásait. Sajtóértesülések szerint kilencmilliárd forint adótartozástól mentesülne így a Malév.

A februári közgyűlés részvényeseknek küldött értesítésében az szerepelt, hogy a Malév 400 millió forint jegyzett tőkéjét 4 millióra csökkentik, ugyanakkor tőkeemelésről is döntenek.

Jelenleg a Vnyesekonombank kisebbségi és Költő Magdolna magyar magánszemély többségi tulajdonában lévő Airbridge Zrt. a Malév közel 100 százaléknyi részvényének birtokosa. Az orosz bank a privatizáció során vállalt bankgaranciát a vevőnek, Borisz Abramovics orosz üzletembernek, akitől a hitelek fejében a Venyesekonombank átvette az AirBridge kisebbségi részvénypakettjét.