Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Indul a jegybank idei emlékérme-programja. Pénteken - január 24-én - Piroska névnap lesz, ezért aznap hozzák forgalomba az "Árpád-házi magyar szentek" sorozat második tagja, az Árpád-házi Szent Piroska előtt tisztelgő emlékérme arany és színesfém változatát.

Az aranyból készült - Király Fanni által tervezett - érme névértéke 50 ezer forint, 2000 darab lesz belőle, egy példány ára 119 ezer forint. A színesfémből készült érméből ötezret bocsát ki a jegybank, ezek darabonként 2000 forintba kerülnek.

Az Árpád-házi magyar szentek sorozatban elsőként 2017-ben jelent meg az "Árpád-házi Szent Margit" emlékérme arany és színesfém változatban.

Árpád-házi Szent Piroska Szent László király és rheinfeldi Adelhaid leánya volt. A Katolikus.hu szerint bár az ortodox egyház avatta szentté, Piroskát magyar szentként tisztelik. Miután édesapja meghalt, sokáig Könyves Kálmán udvarában élt. 25 éves korában 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Szent László leánya jó császárnő lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. A gazdagságára mint az uralkodásnak az eszközére tekintett. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort, ami megjelenik az emlékérme hátoldalán. A történet szerint sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, soha nem fordított hátat a hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Halála után az ortodox egyházban szentté avatták. Mozaik képét a Hagia Sophia a mai napig őrzi.