Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mindvégig ártatlanságát hangoztató Kovács Ádám az utolsó szó jogán azt mondta: nincs bűntudata, ha mindent még egyszer végig kellene csinálnia, ugyanígy járna el. A vádlott és ügyvédje felmentésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így a per másodfokon folytatódik.

Az ügyészség folytatólagosan elkövetett, több rendbeli számviteli fegyelem megsértésével, csődbűntettel, illetve annak kísérletével vádolta a Celladam néven ismertté vált, főként rákbetegeknek ajánlott szer kifejlesztőjét.

A keddi tárgyalás első részében Ézsiás László kirendelt szakértő és a vádlott szópárbaja zajlott. Kovács Ádám egyebek mellett azt hangoztatta, hogy az államtitokká minősített Celladam-injekció - amelyet be is mutatott - hatóanyaga, a Vitacell könyv szerinti értéke (1 milliárd 609 millió forint) és az ehhez kapcsolódó értékek meghaladják a cég tartozásának mértékét. A szakértő érvei között egyebek között az szerepelt, hogy a Celladam Szövetkezet "feje" elmulasztotta a törvény által előírt beszámolók és leltárak elkészítését, egyes beszámolókat letétbe helyezett, s 2002 óta a pénzügyi ellenőrzéseket is rendre meghiúsította. Kovács Ádám válaszul visszautasította a szakértői véleményt, "úgy, ahogy van".

A vádlott tulajdonában lévő, illetve felügyelete alatt működő Celladam Rt., a C. N. M. Kft., illetve a Celladam Szövetkezet évekkel ezelőtt megindított felszámolása kapcsán indított per ítélethirdetése előtt az ügyész egyebek mellett azt hangsúlyozta: noha bizonyos, hogy a vádlott által elkövetett cselekmények már nem számítanak bűncselekménynek, három vádpontban bűnös Kovács Ádám. Ezért - szerinte - felfüggesztett börtönbüntetést kellene kiszabni rá.

Futó Barnabás ügyvéd ezzel szemben azt mondta: sem csődbűntettről, sem annak kísérletéről nincs szó, a számviteli fegyelmet pedig csak szándékosan lehet megsérteni, (ami szerinte nem állt fenn), ezért védence felmentését kérte.

Steiner Gábor bíró bűnösnek mondta ki a vádlottat csődbűntett kísérlete, valamint folytatólagosan elkövetett számviteli fegyelem megsértése miatt, s ezért - halmazati büntetésül - 250 napnak megfelelő, napi 3 ezer forinttal számolva 750 ezer forint pénzbüntetésre, illetve a bűnügyi költségek részbeni megtérítésére kötelezte. A pénzbüntetés - annak meg nem fizetése esetén - az elsőfokú ítélet szerint fogházbüntetésre váltható.

A vádirat szerint Kovács Ádám az általa irányított cégek évekkel ezelőtt megindított felszámolása során nem, vagy csak késve tett eleget beszámolási és egyéb kötelezettségeinek, nem működött együtt a felszámolókkal, illetve több nagy értékű ingatlant "elvont" a hitelezők elől. A vádlott a per során többször is hangoztatta: mivel nem jogász, lehet, hogy elkövetett hibákat, de a terhére rótt bűncselekményekben ártatlan. Hozzátette: az államtitkokat is tartalmazó dokumentumok minden egyes darabjáról, az utolsó cetliig fénymásolatot készített, hogy védekezni tudjon. Az időigényes másolás, a dolgozók más cégekhez történő áthelyezése, valamint a különböző szakhatóságok "nyakukra járása" miatt valóban csúszott az iratok átadásával, ennek ellenére egy mikrobusznyi dossziét bocsátott a felszámoló rendelkezésére.

Kovács Ádám az MTI-nek keden úgy nyilatkozott: két évtizede egyfolytában zaklatják, igyekeznek ellehetetleníteni őt, de ez nem fog sikerülni, tevékenységét - amennyire lehet - folytatja.