BUX
39138

Pénzhez jutott a Ganz Transelektro

A Transelektrót finanszírozó bankkonzorcium pénteken átutalta a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Rt.-nek azt a 3 milliárd forint összegű hitelt, amelynek 75 százalékára garanciát vállalt a kormány - mondta az MTI-nek Timár Gyula, a GTV Rt. igazgatóságának elnöke, aki egyben a főtulajdonos Vegyépszer Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

NAPI Online, 2006. április 7. péntek, 17:58

Az összeg azután került a GTV Rt. számlájára, hogy Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, majd Veres János pénzügyminiszter is aláírta a garanciavállalásról szóló dokumentumokat. Az összeget a 9 tagból álló bankkonzorcium folyósította, amelynek tagjai az MKB Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Commerzbank, az Eximbank, a K&H Bank, a KDB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az IC Bank.

A hitel futamidejéről Timár Gyula elmondta: a banki konzorciummal kötött megállapodás szerint május 31-ig tart a moratórium, ezután újra kell tárgyalni a feltételeket mind a kormányzattal, mind a hitelezőkkel.
Az elnök arról nem nyilatkozott, hogy a cégcsoport mekkora összeggel tartozik a szállítóknak, ám azt elmondta, hogy a március végével lejárt tartozások összegzése most folyik.

A GTV Zrt. igazgatósága március 28-án mentette fel Hónig Péter elnök-vezérigazgatót, és választotta meg a testület elnökének Timár Gyulát, majd Sarlós Tibor vezérigazgató-helyettest bízta meg a vezérigazgatói teendőkkel.
A múlt év végén likviditási válságba került Transelektro csoportban, pontosabban a Transelektro Management Vagyonkezelő Kft.-ben február végén szerzett 48 százalékos tulajdonrészt a Vegyépszer, s így tulajdonostársaival, a Közgép Rt.-vel és a Resonator Kft.-vel együttesen 76,7 százalékos részesedése van, miközben a korábbi főtulajdonos Székely Péter 23,3 százalékkal rendelkezik.