Pénzmosás miatt ítéltek el két magyar férfit

A trükkjük az volt, hogy bejutottak külföldi cégek levelezőrendszereibe, ahol megtévesztő fizetési követelésekkel álltak elő. A bíróság tárgyalás nélkül ítélhette el őket.
Szabó Dániel, 2020. június 29. hétfő, 12:34
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Székesfehérvári Törvényszék hétfői előkészítő ülésén - a Fejér Megyei Főügyészség indítványával egyezően - két férfit ítélt el különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt: az egyik vádlott három év végrehajtandó börtönbüntetést, a másik két év börtönbüntetést kapott három évre felfüggesztve - derül ki az ügyészség közleményéből.

A bíróság az egyik vádlott esetében mintegy tizenhat millió forintnyi vagyonelkobzást is elrendelt.  Az ülésen a vádlottak beismerő vallomást tettek, a tárgyalásról lemondtak.

A vádirat szerint a két elkövető 2017-2018 között külföldiek sérelmére elkövetett csalásokból származó pénzeket akart tisztára mosni: jogosulatlanul bejutottak lengyel, szlovák, svéd gazdasági társaságok levelezési rendszerébe és gazdasági eseményekről szereztek tudomást, majd a társaságok képviselőinek megtévesztő elektronikus üzenetet küldtek, amelyben a számlakövetelések utalását az egyik vádlott által alapított gazdasági társaság számlájára kérték. Így összesen közel 100 millió forintnak megfelelő összeghez jutottak amerikai dollárban és euróban.

HOZZÁSZÓLÁSOK