Levelekkel és beadványokkal ostromolja a bíróságot, az országgyűlési képviselőket és a felszámolót több mint száz egykori dolgozó. A három évvel ezelőtt bezárt tiszapalkonyai és berentei hőerőmű munkásai ugyanis most attól tartanak, hogy a  felszámolás lezárásával nem jutnak hozzá pénzükhöz. Amint arról több cikkünkben beszámoltunk, az egykor amerikai tulajdonban levő  AES Borsodi Energetikai Kft. felszámolása a végstádiumban van. A két erőműre egy arab (Duna Electric Kft.)  és egy ukrán befektető tett ajánlatot, de a felszámoló BIS Zrt. az utóbbit hirdette ki győztesnek.

A hetedik pályázaton nyertes FMG-BUD konzorcium a két erőmű újraindítását tervezi -  ukrajnai szénnel. A 604 millió forintos vételárat már átutalták a felszámolónak, de ez csak egy kis része a szükséges befektetéseknek. Az erőművek állapota kritikus. Az amerikai tulajdonosok ugyanis nem végezték-végeztették el a leálláshoz szükséges munkálatokat, ezért a 2012-es kemény tél súlyos károkat okozott az erőművi berendezésekben. A szétfagyott alkatrészek pótlása százmilliós nagyságrendű lehet, és akkor még nem esett szó a három éve mozdulatlan turbinákról és a szétlopott egyéb berendezésekről. Az ukránok tervei szerint az első ütemben 2-2 viszonylag jó állapotban levő kazánt helyeznének üzembe, s ezt követnék a többiek. Az itt termelt gőzt a közeli TVK és Borsodchem vehetné át, az energiatermelést pedig napelemekkel bővítenék. A sok milliárd forintba kerülő munkálatok elkezdése az Ítélőtábla döntésétől függ.

A hét felszámolási fordulót megért pályázat legutóbbi fordulójából az arabokat formai okok - lebélyegzett boríték - miatt kizárták, az ukrán vevőjelölt pedig azért nem tud birtokba lépni, mert az ügyben még nem mondta ki a végső szót a Debreceni Ítélőtábla. Az ukrán vásárló magyar cége - FMG-BUD konzorcium - már hetekkel ezelőtt kifizette a vételárat, a 604 millió forintot, de a fenti ok miatt egyelőre nem tudott birtokon belülre kerülni. Az arab ajánlat ennek a duplájáról szólt, de ez utóbbit a felszámoló érvénytelennek minősítette. A most eladásra került cég - amint azt az érintettek a Tiszaújvárosi Krónikában megírták - az egykori dolgozóknak megközelítőleg egymilliárd forinttal maradt adósa. Míg a Tiszai Erőmű (Berente) dolgozói az utolsó fillérig megkapták a munkabért és a végkielégítést, a tiszapalkonyaiak nem.

A nyertes ajánlat ismeretében attól tartanak, hogy a 604 millió forintból a felszámoló cég nem tudja kifizetni a jogos követeléseket - annak ellenére sem, hogy a kft.-nek egyéb tartozása nincs.  (A felszámoló céget hetek óta keressük, de a BIS Zrt. eddig nem reagált megkeresésünkre. Kivéve a vezérigazgató asszonyt, aki telefonbeszélgetésben rögzítette, hogy mivel cikkeink egyoldalúak, nem kíván nyilatkozni az ügyben.)

A munkavállalók aggodalmait egy másik - eddig meg nem erősített - információ is növelheti. E szerint a felszámoló 2013 januárjában nettó 403 millió forintért értékesítette a két erőmű széndioxid kvótáját, de az így befolyt pénzből csak 149 milliót fizetett ki a munkavállalóknak, akik joggal kérdezik: mi lett a fennmaradó 2/3-ad résszel. A munkavállalók által szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében az szerepel, hogy a cég 200 egykori dolgozójának tartozik, s komolyan aggódnak, hogy soha nem jutnak hozzá pénzükhöz.