Perre megy a bankszövetség a gigabírság miatt

A Magyar Bankszövetség benyújtotta hivatalos bírósági keresetét a BankAdat adatbázissal kapcsolatban kiszabott 4 milliárd forint összegű GVH büntetéssel kapcsolatban - adta hírül a szervezet.
Napi.hu, 2016. január 25. hétfő, 17:14
Fotó: Napi.hu

Elsődlegesen arra kérik a bíróságot, hogy változtassa meg a GVH határozatát és állapítsa meg, hogy nem volt jogsértés. A szövetség emellett a büntetés végrehajtásának felfüggesztését is kérte.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára elmondta: "Fontosnak tartjuk ismételten hangsúlyozni: a BankAdat rendszer létrehozása az akkori jogi környezetnek megfelelő és szakmailag indokolt volt. Az adatbázisban kizárólag múltra vonatkozó információk kezelése valósult meg.

Az Európai Bizottság iránymutatása a horizontális együttműködési megállapodásokra vonatkozóan világos: "Az információcsere csak akkor tekinthető egyértelműen versenykorlátozó célúnak, ha az jövőben tervezett árakra vagy mennyiségekre vonatkozó egyéni adatok versenytársak közötti cseréjében nyilvánul meg." A BankAdat továbbá soha nem tartalmazott árazási információkat, soha nem tartalmazott ügyféladatokat, ahogyan banktitkokat sem." - összegezte a főtitkár. A rendszer működése során adatait felhasználták a gazdasági tevékenységgel foglalkozó minisztériumok és más hatóságok is.

HOZZÁSZÓLÁSOK