Feltárták a dél-afrikai és brit mutációk hatását az oltásokra

Egy kismintás, laboratóriumi kutatás egyelőre azt igazolja, hogy sem a brit, sem a dél-afrikai variáns nem ront a Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcinák hatékonyságán, azok mind a két mutációval szemben védettséget jelentenek.
Szabó Dániel, 2021. február 18. csütörtök, 14:17
Fotó: Getty Images

A New England Journal of Medicine lapban szerdán közzétett új jelentés szerint a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinája megvédheti az embereket az új koronavírus-változatokkal szemben, köztük az eddigi leggyorsabban terjedő, először Dél-Afrikában izolált B.1.351 néven variánssal szemben is.

A tanulmányhoz a Pfizer és a Texasi Egyetem Orvosi Osztályának kutatói génmanipulálták a vírus változatait a B.1.351-ben található mutációk egy részének hordozására. Aztán megvizsgálták, hogyan hatnak 15 olyan ember vérmintáira, akik előzőleg megkapták a nevezett mRNS-vakcina mindkét dózisát és azt tapasztalták, hogy in vitro körülmények között hatásos maradt a készítmény - derül ki a CNN összefoglalójából.

Míg a vérszérumminták ban a mutáció fertőzési kísérletekkor kevesebb semlegesítő antitest-aktivitást tapasztaltak, az mégis elég volt a vírus semlegesítésére. Ez megerősíti más hasonló kutatások eredményeit is, így nagy valószínűséggel a Pfizer és BioNTech készítménye jól alkalmazható ott is, ahol már erősen terjed az új mutáció.

"Bár még nem tudjuk pontosan, hogy a Covid-19 betegség vagy fertőzés elleni védelemhez milyen szintű semlegesítés szükséges, más oltásokkal kapcsolatos tapasztalataink azt mutatják, hogy valószínűleg a Pfizer vakcina viszonylag jó védelmet nyújt ezen új változat ellen is" - értékelte a kutatást végző egyik szakértő, Scott Weaver, a Texas Egyetem Orvosi Osztályának Emberi Fertőzések és Immunitás Intézetének igazgatója és a tanulmány szerzője.

"A semlegesítés szintjének a dél-afrikai variánssal szembeni körülbelül 2/3-os csökkenése meglehetősen kicsi ahhoz képest, hogy az egyéb vakcinák vakcinák által generált semlegesítési szintek milyen eltérésekkel rendelkeznek, amelyek fehérje-szekvenciájukban még nagyobb a variáció, mint a SARS-CoV-2-nél" - tette hozzá Weaver.

A Pfizer szerint így ez is azt erősíti, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a variáns az oltása által biztosított védelmet csökkentse. "Mindazonáltal a Pfizer és a BioNTech megteszik a szükséges lépéseket, megfelelő beruházásokat hajtanak végre, és állandóan egyeztetnek a a szabályozó hatóságokkal, hogy egy frissített mRNS-vakcinát vagy emlékeztetőoltást gyárthassanak, ha a törzs mégis jelentősen csökkentené az immunizációs hatást"- áll a Pfizer közleményében.

Ugyanígy a New England Journal of Medicine lapban tette közzé egy előzetes kutatási eredményét a Moderna is, amely szintén azt mutatja, hogy az antitestreakció visszaesett, de nem olyan mértékben, hogy a B.1.351-es dél-afrikai variánssal szemben ne nyújtana elegendő védelmet. Nem látják azt sem, hogy romlana a készítmény hatékonysága az először az Egyesült Királyságban azonosított B.1.1.7 néven ismert változattal szemben.

A vakcinák esetében tartós mellékhatást továbbra sem mutattak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2021.02.19 07:31

Ez meg elegendo. Azt is idezd ide!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2021.02.19 07:09

"A semlegesítés szintjének a dél-afrikai variánssal szembeni körülbelül 2/3-os csökkenése meglehetősen kicsi." Ami marad az 1/3.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.02.18 17:33

És ha már minden országra van ellenszer, akkor majd kezdi a labor a bolygókkal, a földönkívüli mutánsokkal.
Visszajönnek a marsjárók, és bazmeg, hát nem covid-mars mutációt hoztak?
Pataky Atist visszahozzák az UFÓk, és megint kapunk egy covid mutánst.
Tényleg sosem lesz vége, mindig új és új korlátozás kell, új oltási útlevéllel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html