Piacvezető maradna a Generali

A magyarországi Generali Csoport – a Generali Biztosító, a Genertel direkt biztosító valamint az Európai Utazási Biztosító – a több éve meglévő, 17 százalékos piaci részesedését kívánja megőrizni idén is – mondta Erdős Mihály elnök-vezérigazgató az MTI-nek.
MTI-Eco, 2014. június 5. csütörtök, 09:34
Fotó: Reuters

Ezzel a díjbevételi aránnyal évek óta vezetők a magyar biztosítási piacon. A csoport tavaly 111,1 milliárd forintos korrigált díjbevételt ért el, 0,9 százalékkal alacsonyabbat, mint a megelőző évben, de idénre már 1-2 százalékos növekedéssel számolnak.

A 4,5 milliárd forintos adózott eredmény jelentősen nőtt, 150 százaléka az előző évinek, idénre a tavalyi eredmény megőrzésével kalkulál a csoport. Az eredményben szerepet játszott az, hogy a fix költségeiket 5 százalékkal csökkentették. Ezt összevonásokkal, a belső folyamatok racionalizálásával, hatékonyabb humánerőforrás-menedzsmenttel érték el.

Az életbiztosításokból tavaly 39 milliárd forint díjbevétel származott. Ez 3,2 százalékos növekedés az előző évihez mérten, de ha az egyszeri díjaknak csak a 10 százalékát veszik számba - ezt hívja a szakma korrigált díjbevételnek - akkor 2 százalékos volt a csökkenés.

Az idei első negyedévben az élet jellegű biztosítások díjbevételén a nyugdíj- és a temetkezési biztosítások lendítettek. Ez utóbbiak az ország keleti - szegényebb - felén kelendőek. A nem-életbiztosítások díjbevétele a múlt évben csoportszinten 77,4 milliárd forint volt. A 0,3 százalékos csökkenés oka a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) visszaesése, ez tudatos üzletpolitikai döntés eredménye. A márciusi hóvihar 2 milliárd forintjukba került, viszont az árvizek már nem jártak kiugró károkkal.

A Generali az egyik legnagyobb mezőgazdasági biztosító, de a 40 százalék körüli biztosítottsági arány a 65 százalékos állami díjvisszatérítéssel együtt sem növekszik számottevően a gazdálkodók körében.

Az idei első negyedévben - a csoportba tartozó három biztosító - 32,9 milliárd forint korrigált díjbevételt ért el, ez 2,4 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest. Ezen belül a nem-életbiztosítások bevétele 2,8 százalékkal emelkedett úgy, hogy a jármű biztosítások - a kgfb és a casco - bevétele közel fél-fél százalékkal esett, a vállalatcsoport azonban teljes díjbevétel alapján még így is a piac felett teljesített. Ebben szerepe van a 15 százalékos biztosítási adónak is, amely megemeli a díjakat.

A Generali Csoport 2014 folyamán is a hosszú távú stabilitást előtérbe helyezve az egyszeri hatásoktól és az éles árversenytől mentes üzletpolitikát kíván folytatni, melynek köszönhetően 2014-ben további díjbevétel- és eredménynövekedést vár, a stabil piaci részesedés megőrzése mellett - tette hozzá Erdős.

HOZZÁSZÓLÁSOK