Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emelkednek a keresetek a Pick Szeged Zrt.-nél a vállalat és a szakszervezetek által aláírt bérmegállapodásnak köszönhetően. Ez alapján 8 százalékos alapbéremelés illeti meg 2019. április 1-től a munkavállalókat. A fizikai munkavállalók esetében ez 8 százalékos fix alapbér-emelést jelent, míg a szellemi foglalkoztatottaknál a munkáltatónak lehetősége van differenciálni.

Az alapbéremelés érinti a munkavállalóknak kifizetett bónuszok és pótlékok összegét, így az aláírt megállapodás átlagosan 10 százalék fölötti béremelkedést jelent a dolgozóknak - adta hírül az ÉMFSZ .

A felek ez év februárjában kezdték meg az egyeztetést, amelyet megelőzött 2018 októberében egy a munkáltató kezdeményezésére megvalósított havi - higiéniai, illetve teljesítményi - bónuszemelés a cégnél, amely átlagosan 8 százalékos béremelésnek megfelelő növekményt hozott a dolgozóknak.

Gayer Zsolt elmondta: a korábbi 2018 áprilisában kötött megállapodás 9 százalék körüli alapbéremelést jelentett a munkavállalóknak, így a két év átlagában már hozzávetőleg 28 százalékos mértékben emelkedett a Pick-munkavállalók keresete.

A szakszervezeti vezető szerint az idei áprilisi csomagban fontos szempont volt, hogy a cég összes üzemében legalább a megyei átlagokat elérő fizetést kapják a dolgozók (a Pick Szegeden, Baján és Alsómocsoládon rendelkezik gyártóegységekkel), a gyakorlatban pedig immár mindhárom érintett megyében néhány ezer forinttal felülmúlja az ottani, egyaránt bruttó 270-280 ezer forint körüli átlagkereseteket.

Változások voltak a cég élén

Szavai szerint a mostani megállapodást már az új menedzsmenttel kötötték meg és teljesen új alapokról kezdték meg a tárgyalásokat. (A 2011 októberében kinevezett Nagy Endre vezérigazgató tavaly júliusban saját kérésére köszönt le, míg a régi menedzsment szerződése lejárt. Jelenleg Sutka László megbízott vezérigazgató áll a Pick élén.)

Gayer szerint a 2018-as előzetes adatok alapján úgy fest, hogy a társaság tavaly nyereséges volt, ami alapul szolgált az elmúlt időszak keresetemelkedéseihez.

A fluktuáció az ÉMFSZ elnöke szerint nem jelent súlyos gondot: korábban a menedzsment attól tartott, hogy Bajához viszonylag közeli Mélykúton januárban átadott víziszárnyas-feldolgozó gyár el fogja szipkázni az embereket, de ez végül nem történt meg. Úgy látja: mindebben érdemi szerepe lehetett az elmúlt időszak béremeléseinek.

A Picknél a szezonális munkák miatt négyhavi munkaidő-keretet alkalmaznak. A 400 órányi rendkívüli munkaidő bevezetése eddig szóba sem került a vállalatnál - kollektív szerződésben maximum 300 órányi túlóra van rögzítve, ám nincs olyan dolgozó, aki ezt megközelítette volna.

Így muzsikált a Pick

A Pick Szeged Zrt., a legutóbbi 2017-es adatok alapján mintegy 66,4 milliárd forintnyi árbevételt produkált, míg a 2016-os üzleti évben még 77 milliárdos forgalomról számolt be. Az adózott eredmény ugyanakkor megugrott: 1,754 milliárd forintot tett ki, szemben a megelőző év 993,5 milliárdos profitjához képest.

Hogy az árbevétel visszaesését akkor mi okozta, a társaság beszámolójában nem részletezik. Vélhetően az állt a csökkenés mögött, hogy megnyílt a szintén a Bonafarm csoporthoz tartozó MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi telephelye, ezzel párhuzamosan 2017. során a Pick Szeged Zrt. szegedi üzemében befejeződött a sertésvágás, egyúttal megszűnt a pécsi üzemben folytatott csontozó-daraboló tevékenység is.

A Picket 100 százalékos arányban a Bonafarm csoport birtokolja, amelynek tulajdonosa Csányi Sándor üzletember, aki a 100 leggazdagabb 2018-as listájának élén állt, mintegy 320 milliárd forintos vagyonával.

A Pick Szeged gyártja a Pick, a Herz, a Família valamint a Ringa márkatermékeket és közel 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a hazai húsiparban.