Az október végi legfrissebb adatok szerint 52 125 forint ma egy átlagos kgfb éves díja a Netrisk indexe szerint. Ez 65,5 százalékos emelkedésnek tűnik 2016 januárja óta, de valójában nem az: idén januárban ugyanis belekerült a díjba az eddig is az autósok által fizetett, a portál szerint teljesen igazságtalan baleseti adó összege.

A legnagyobb biztosítási alkusz adatai a folyamatos áremelkedés, valamint a januári adóbeépítés mellett szépen mutatnak két jelenséget:

  • Egyrészt azt, hogy a szokásos novemberi kgfb-kampányok idején mindig zuhan az akkor megkötött szerződésekben szereplő díj összege. A többi 11 hónapban pedig mindig drágább a kgfb.
  • Másrészt azt, hogy mióta a kormány döntése nyomán egyre kevesebb autós köt ekkor új szerződést, szépen lassan elsorvad a novemberekben tapasztalható biztosító verseny kedvező hatása.

A 3,6 milliós hazai járműparkból most novemberben már csupán bő egymillióra kötnek új szerződést. Ők még jól járhatnak, legalábbis jobban, mint a többség, akiknek év közben jár le a megállapodásuk.

Miért növekszik az ár? És meddig tart még az emelkedése?

Az elmúlt két évben a teljes piacot tekintve 8-9 százalékkal növekedett az összpiaci díjbevétel a baleseti adó figyelembe vétele nélkül - közölte a vezessel a Groupama biztosító.

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója a Hír Tv-nek nyilatkozva elmondta, hogy a gépjárművek üzembentartóinak további díjemelkedésre kell készülniük. A várható növekedés oka, hogy az első fél évben ismét jelentős mértékben nőtt a biztosítók kárkifizetéseinek összege. Ez részben a helyreállítási költségek, részben pedig a személyi sérülések során megítélt kártérítések gyors emelkedésének tudható be.

A vezess.hu megkérdezte a biztosítókat, hogy beáll-e valamikor egy szintre a kgfb-díja, vagy egyelőre évről évre folyamatos áremelkedésre kell berendezkedniük az autósoknak. Sajnos utóbbira van nagyobb esély, derül ki a válaszaikból. Ennek okát a biztosítók tovább hárítják: amíg növekednek az alkatrészárak, a javítási költségek, egyre bonyolultabbak az autók, és egyre több a baleset, szerintük addig emelkednek majd a díjak.