A Kígyó utcai Mézes Mackóra ma már csak az idősebbek emlékeznek, alapítójára, a hatvanas évek elejének vállalkozó-zsenijére, a tündöklő, majd óriásit bukó Ónody Lajosra még kevesebben. Bara Margitra, a kor legendásan szép, majd hirtelen eltűnt színésznőjére talán többen.

Hogy mi kapcsolja össze a szép színésznő sorsát az általa soha nem ismert vállalatigazgató, Nyikita Hruscsov és Kádár János vadászatairól a börtönbe vezető sorsával és Brezsnyev 1964-es moszkvai puccsával, illetve a balosok és a reformerek Kádár-kori politikai birkózásával, ez csak azok számára válik világossá, akik elolvassák Odze György poltikai krimijét, a Sorstörötteket.

A már szintén nyugdíjaskorú, korábban diplomataként szolgáló író izgalmas tényregényt írt, amelyből a kor - az orkánkabát és az első nyugati utak, az első önkiszolgáló büfék és a fekete Csajkák kora- politikai kulisszatitkai is kiderülnek.

Abban sz időben fél Pest a vadászházakban zajló "elvtársi orgiákról" beszélt, stewardessekről és fiatal színésznőkről, idősebb PB-tagokról és miniszterekről. A politikai vezetés - orgiákból kimaradó - balosabb fele leszámolást sürgetett, a nemzetközi helyzet is "fokozódott," így Kádár lépett.

Az Éttermi és Büfé Vállalat vezetője hat és fél évet kapott a társadalmi tulajdon megkárosítása címén (150 ezer forint volt a kimutatott hiány), Bara Margit pedig - bár csak "hírbe hozták" - lekerült a Nemzeti színpadáról. A vadászházak persze nem szűntek meg, csak a vacsorák váltak szolidabbakká.

A mai olvasó pedig - ha más irányű emlékei ezt nem akadályozzák - akár nosztalgiát is érezhet egy olyan korszak iránt, amelyben a legfőbb ügyészt és az igazságügy-minisztert sonkás-szalámis hidegtálakkal , és több kiló bélszínnel vesztegették meg...

Odze György: Sorstöröttek - Onódy Lajos és Bara Margit története (Noran LIbro Kiadó, 2017, 2800 Ft)