BUX
37689

Politikusok, zuhanás, Vidámpark - nézegessen képeket!

Egy új játék, illetve a megújult Hullámvasút bemutatásával nyitották meg hivatalosan a budapesti Vidámpark idei évadját. Schiffer János főpolgármester-helyettes a politikusok figyelmébe ajánlotta azt az eszközt, amivel a vállalkozó szelleműek a hirtelen emelkedés és a zuhanás élményét élhetik át.

Ádám Viktor, 2006. április 14. péntek, 16:16

Fotók: Pelsőczy Csaba


 


Tavaly a megelőző évhez hasonló, 770 ezres látogatószám mellett 9,5 millió forintos nyereséggel zárta az évet a Fővárosi Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Budapesti Vidám Park Rt. - jelentette be Tari Julianna, a társaság vezérigazgatója. A Vidámpark - ez, ellentétben a cégnévvel, egybe írandó - tavaly októberben rangos nemzetközi szakmai elismerésben részesült. A Golden Pony díjjal a hagyományőrzés és megújulás, modernizálás ötvözését is elismerték - mondta a vezérigazgató a társaság idei évadnyitója alkalmából rendezett tájékoztatón.


 


Megújult az egyik fő látványosság, a Hullámvasút faszerkezetének legnagyobb része: az elmúlt évben 200 köbméter fát cseréltek ki, amihez Budapest 50 millió forint támogatást adott. A rekonstrukció befejezéséhez egy ütem még hiányzik, amihez ismét szükség volna a főváros támogatására.


 


Az egyébként önfennartó Vidám Park Rt.-nek az új, nagy értékű eszközök beszerzéséhez hitelt kell felvennie: a most átadott, magyar névre váró szabadesés-toronyhoz 100 millió forint kölcsönre volt szükség. Az olasz újdonság 37 méter magasba "lövi ki" 12 utasát, majd szabadesés következik, utána csökkenő amplitúdóval még egy-két emelkedés és süllyedés. (A játék egyelőre a "shoot and drop" nevet viseli, a magyar elnevezésre pályázatot írt ki a Vidámpark, az ötleteket április 30-ig várják.)


 


A vidámparki sajtótájékoztatón Schiffer János, Budapest alpolgármestere - aki egyébként az elsők között próbálta ki a játékot csakúgy, mint a NAPI Online tudósítója és fotósa - a hirtelen emelkedés és esés élményét kínáló tornyot a politikusok figyelmébe ajánlotta.


Schiffer hozzátette: a tervek szerint 8 milliárd forintos program indul a Városliget megújítására, az összegből az Állatkertnek, a Városligeti tónak és a Vidámparknak is jut majd. A felújítások, ráncfelvarrások mindenesetre folytatódnak az ex-Angolparkban az Elvarázsolt Kastély renoválásával már végeztek is. Az idén lesz egyébként 100 éves az Europa Nostra díjas Körhinta, amelyet szeptemberben, a Műemlék Világnapon fognak megünnepelni.


 


A Vidámpark új akciókat indít a látogatottság növelése érdekében: májustól minden hónap első csütörtökén 50 százalékos kedvezmény jár a családosoknak, júniusban és szeptemberben pedig egy-egy héten át a nyugdíjasok belépése lesz díjtalan. Várhatóan minden hónap első szombatján a randevúzó fiataloknak kínálnak majd kedvezményeket, az ország napok keretében az egyes játékok hazáját mutatják be egy-két napon át, április végétől pedig - ha minden jól megy - szombat esténként vidámparki diszkó lesz, éjszakai nyitva tartással.